Venemaa saadab välja kaks Kreeka diplomaati (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka saatkond Moskvas.
Kreeka saatkond Moskvas. Foto: Artyom Geodakyan / Artyom Geodakyan/TASS / Scanpix

Kreeka teatas eile, et kavatseb anda sobiliku ja proportsionaalse vastuse pärast seda, kui Venemaa teatas kahe Kreeka diplomaadi väljasaatmisest. Venemaa jaoks on Kreeka diplomaatide väljasaatmine vastuseks Kreeka eelmisel kuul tehtud otsusele, mille kohaselt saadetakse koju kaks Venemaa esindajat.

Eile teatas Venemaa välisministeerium, et kohale kutsuti Kreeka suursaadik Andreas Friganas, kellele anti diplomaatiline noot, millega teavitati saadikut peegelmeetmete kasutamisest Moskva poolt.

Kreeka väljaande Ekathimerini andmeil anti lahkumiseks korraldus kahele Kreeka saatkonna töötajale ning riiki ei tohi siseneda välisminister Nikos Kotziase kabinetiülem Giorgos Sakellariou.  

Venemaa ei avaldanud riigist välja saadetud kreeklaste nimesid ega ka aega, millal nad Venemaalt lahkuma peavad. Venemaa riiklik uudisteagentuur RIA ütles aga anonüümsele allikale toetudes, et Moskva otsustas välja saata Kreeka kaubandusesindaja ning diplomaadi, kes on vastutav kommunikatsiooni eest Venemaal. Riiki ei tohi siseneda välisministeeriumi kõrge ametnik. Ekathimerini andmete kohaselt ongi kõrge ametniku näol tegu Sakellariouga.

Anonüümseks jääda soovinud diplomaatilise allikate sõnul oli Venemaa vastus tasakaalust väljas. Nende hinnangul oli Kreeka otsus tehtud lähtuvalt tõenditest, mille kohaselt olid teatud isikud Venemaa saatkonnas Ateenas seotud tegevustega, millega tungiti Kreeka siseasjadesse. Allikad kinnitasid, et Kreeka kavatseb vastata.

Juulis saatis Kreeka välja kaks Vene diplomaati, kes töötasid Ateenas asuvas Venemaa saatkonnas. Lisaks keelati kahel inimesel Kreekasse sisenemine, sest tõendite kohaselt üritasid nad takistada Kreeka ja Makedoonia nimetüli lahendamist. Selle abil loodeti Makedooniat Euroopa Liidust ja NATOst eemal hoida.

Kreeka sõnul üritasid diplomaadid altkäemaksu pakkudes ametnikke ära osta ning meeleavaldusi korraldada, et nimetüli lahendamist segada. Venemaa eitas süüdistusi ning Kreeka otsust nimetati põhjendamatuks.

Kreeka ja Venemaa vahel on ajalooliselt tugevad religioossed ning kultuurilised sidemed ning kahe riigi omavaheline tüli on üsna haruldane sündmus. Suhted viimastel nädalatel pidevalt halvenenud ning Venemaa suursaadik Kreekas ütles, et välisminister Sergei Lavrovi septembriks plaanitud visiit pole enam sobilik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles