Trump esitas maailmale ultimaatumi: USA või Iraan (14)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Leah Millis / REUTERS / Scanpix

USA president Donald Trump teatas täna Twitteris, et riigid, mis omavad ärisuhteid Iraaniga, ei saa ajada äri USAga.

Riigipea kirjutas Twitteris: «Iraani sanktsioonid on ametlikult jõustunud. Need on kõige valusamad sanktsioonid, mis kunagi kehtestatud ja novembris jõuavad need uuele tasemele. Kõik, kes ajavad äri Iraaniga, ei saa ajada äri USAga. Ma nõuan MAAILMARAHU, mitte midagi vähemat!»

USA taaskehtestas täna Iraani suhtes esimese osa sanktsioonidest, mis tühistati pärast 2015. aasta tuumaleppe sõlmimist. Trump tõi Ühendriigid teiste leppe osapoolte keelitustest hoolimata mais tuumaleppest välja, väites, et Teheran ei täida kohustusi ja rahastab kuritegelikku tegevust.

Sanktsioonide esimese etapi jõustumise järel täna kell 00.01 ei saa Iraani valitsus enam osta USA pangatähti ning mitme tema tööstusharu, sealhulgas selle vaibaekspordi suhtes kehtestatakse ulatuslikud sanktsioonid.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ning Briti, Prantsuse ja Saksa välisminister tõotasid eilses avalduses astuda samme Euroopa ettevõtete kaitseks ja lubasid töötada Iraaniga efektiivsete finantskanalite avatuks jätmise nimel.

USA sanktsioonide teine etapp jõustub 5. novembril ning blokeerib Iraani naftamüügi, mis teeb ilmselt riigile rohkem kahju, ehkki mitu riiki, teiste hulgas Hiina, India ja Türgi on andnud mõista, et ei kavatse tarneid täielikult katkestada.

Trumpi poolt esitatud ultimaatum seab Iraaniga kaubandussuhteid omavad riigid raskesse seisu, sest nüüd tuleb neil langetada otsus. Euroopa riigid peavad ilmselt hakkama olukorda pehmendama, sest kui Trump ei tagane oma sõnadest, satuksid Euroopa riikide ja USA vahelised suhted senisest veelgi hullemasse seisu. Samas pole Euroopa riikidel võimalik ka oma ettevõtteid USA nimel hüljata. 

Paljude Euroopa riikide ettevõtted tegutsevad Iraanis. Mais tühistas Euroopa Komisjon USA Iraani-vastaste sanktsioonide kehtivuse Euroopa Liidu ettevõtete puhul. Sellega loodeti Euroopa Liidu ettevõtteid USA sanktsioonide eest kaitsta.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles