Hiina keelab presidendi ebakindluse tõttu Karupoeg Puhhi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karupoeg Puhhiks riietatud õpilane protesteerimas Xi Jinpingi vastu.
Karupoeg Puhhiks riietatud õpilane protesteerimas Xi Jinpingi vastu. Foto: Tyrone Siu / Reuters/Scanpix

Hiina keelas president Xi Jinpingi ebakindluse tõttu uue Disney filmi «Christopher Robin».

Hollywood Reporterile kommentaari andnud anonüümse ametniku sõnul keeldus Hiina filmi edastamisest, sest Karupoeg Puhh on muutunud sümboliks, millega protesteeritakse riigi presidendi Xi Jinpingi ning Kommunistliku Partei vastu.

Sel aastal teatas partei, et kavatseb eemaldada presidendi ametiaegade piirangu. Otsuse jõustumisel sai Xi sisuliselt piiramatu võimu ning võimaluse juhtida riiki surmani. Kuna paljudele hiinlastele see ei meeldinud, siis postitati sotsiaalmeediasse pilte ja meeme Karupoeg Puhhist, millega võrreldi Xi'd karukesega.

Xi Jinping.
Xi Jinping. Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Karupoeg on olnud Xi vastu suunatud kriitika sümboliks. Pärast teadet ametiaegade piirangu kaotamisest, muutus Puhh veelgi populaarsemaks.

Hiina võimud hakkasid meemi sotsiaalmeedias piirama. Nali tuleneb sellest, et Xi sarnaneb mõnede arvates välimuselt Karupoeg Puhhiga. Eriti tuntuks on saanud foto, millel kogukam Xi kõnnib koos pikema ja kõhnema USA eelmise presidendi Barack Obamaga. Seda on võrreldud pildiga, millel paksuke Puhh jalutab koos Tiigriga.

Teisel populaarsel naljapildil on meepotti kallistav Karupoeg Puhh ning potil kiri «Väikese Karupoeg Puhhi tarkus». Juurde on lisatud inglise keeles lause «Leia asi, mida sa armastad ja jää sellele kindlaks».

Hiina sotsiaalmeediavõrgustik Weibo blokeeris kõik postitused, milles oli mainitud John Oliveri ja tema HBO kanalil jooksvat saadet «Last Week Tonight», sest Oliver kritiseeris Xi'd. Oliver ütles, et Xi on ebakindel Karupoeg Puhhi piltide pärast, mida tema narrimiseks kasutatakse.

«Karupoeg Puhhi võrdluste keelamine ei näita just tugevust. See näitab tema veidrat ebakindlust,» lausus Oliver.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles