Põhja-Iirimaa võib peagi purustada kummalise Guinnessi rekordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iirimaa valitsushoone Belfastis.
Põhja-Iirimaa valitsushoone Belfastis. Foto: Peter Morrison / AP / Scanpix

Põhja-Iirimaa on peagi saavutamas soovimatut maailmarekordit, millega saab riigist kõige kauem valitsuseta olev demokraatia.

Praegu hoiab nimetatud rekordit 541 valitsusvaba päevaga Belgia.

Põhja-Iirimaa on olnud valitsuseta üle 500 päeva, alates ühtsusvalitsuse lagunemisest möödunud aasta jaanuaris. 

Iiri Vabariigi ja Suurbritannia valitsused on öelnud, et uus kõnelustevoor ühtsusvalitsuse taastamiseks algab sügisel, ent Põhja-Iirimaa kaks suurimat erakonda - Demokraatlik-Unionistlik Partei (DUP) ja Sinn Féin paistavad olevat lootusetus ummikseisus. Eelkõige valitsevad erimeelsuses sellistes valdkondades nagu keeleõigus ja samasooliste abielud.

Seni on jäänud selgusetuks, kes valitsusvabal perioodil Põhja-Iirimaal otsuseid langetab. Näiteks pole teada, kes andis loa 240 miljoni naela kulutamiseks jäätmekäitluskeskuse rajamiseks. 

Põhja-Iirimaa viimane ühtsusvalitsus lagunes jaanuaris Demokraatlik-Unionistliku Partei protestantide ja Sinn Féini katoliiklaste süvenevate erimeelsuste tõttu. Aastal 1998 sõlmitud niinimetatud Suure reede leppega moodustati Suurbritanniale kuuluval Põhja-Iirimaal ühtsusvalitsus 2007. aastal, ent pinged kahe leeri vahel ei ole endiselt kuhugi kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles