Suurbritannia endine välisminister nimetas nikaabi kandvaid naisi kirjakastideks (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson ei poolda burkakeelu kehtestamist Suurbritannias, ent peab näokatte kandmist rõhuvaks.
Boris Johnson ei poolda burkakeelu kehtestamist Suurbritannias, ent peab näokatte kandmist rõhuvaks. Foto: Claus Bonnerup / imago/Claus Bonnerup / Scanpix

Juulis ametist lahkunud Suurbritannia endist välisministrit Boris Johnsonit kritiseeritakse tema kommentaari pärast, milles ta võrdles nikaabi kandvaid naisi kirjakastide ja pangaröövlitega.

«Kui naine saabub kooli või ülikooli loengusse nähes välja nagu pangaröövel, siis ma kordan: autoriteetidel peaks olema lubatud avatult vestelda nendega, keda neil on antud ülesandeks juhendada,» kirjutas Johnson oma iganädalases kolumnis ajalehes Daily Telegraph.

Suurbritannia endine välisminister Boris Johnson.
Suurbritannia endine välisminister Boris Johnson. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Johnson kirjutas antud teemast seoses Taanis hiljuti vastu võetud seadusega, mis keelustas burka ja nikaabi kandmise avalikus kohas ning esimesest trahvist, mis selle seaduse rikkumise tõttu määrati. Johnson andis teada, et ei ole Taanis kehtestatud seaduse poolt, sest see võib kaasa tuua süveneva radikalismi.

Siiski tõdes ta, et peab peakatteid rõhuvaks ja avaldas lootust, et nende kandmine lõpetatakse ilma riigi sekkumiseta.

«Ma ütleksin, et on täiesti jabur, et inimesed otsustavad käia ringi nähes välja nagu kirjakastid,» sõnas Johnson ja tõdes, et tema meelest on veider ja kiuslik eeldada, et naised peaksid oma nägu katma.

Tooride partei juht on kutsunud Johnsonit üles vabandama repliikide pärast, mida ta nimetab islamifoobiat väljendavateks ja solvavateks. Leiboristlik partei on kutsunud peaminister Theresa Mayd üles mõistma Johnsoni kolumn ühemõtteliselt hukka.

Peaministri kabinet ei ole Johnsoni sõnavõttu kritiseerinud. Siiski tõdes kõneisik, et valitsuse pikaajaline seisukoht on püsiv ja näokatte kandmise keelustamist Suurbritannias ei toetata. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles