Õõvastavad pildid: Barcelona terroristid plaanisid suurejoonelisemat veresauna (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Youssef Aalla pommivööga poseerimas.
Youssef Aalla pommivööga poseerimas. Foto: AP/Scanpix

Läinud aastal Hispaanias Barcelonas ja Cambrilsis terrorirünnakud korraldanud äärmuslastest avaldatud kaadrid lubavad arvata, et nad plaanisid aset leidnust suuremat veresauna, vahendab El Pais.

Mõned päevad vähem kui aasta eest, 17. ja 18. augustil, Barcelonas ja Cambrilsis aset leidnud ISISe korraldatud terrorirünnakutes hukkus 16 ja viga sai enam kui 100 inimest. Pärast rünnakut avastas Kataloonia politsei Alacaris asunud majast 19 käsigranaati, lõhkeainet täis vesti, šrapnelli, gaasiballoone ja digikaamera, millel oli hulk salvestisi.

Ühel pildil, mille jäädvustas üks rühmituse liikmetest, on näha pommivestiga poseerimas naeratavat rakukese liiget Youssef Aallat. Digikaamerasse salvestatud videotel mõnitavad terroristid oma ohvreid: «Kannatage, Allahi vaenlased!» ütleb üks neist.

Terroristid Younes Abouyaaqoub (paremal) ja Youssef Aalla pommivesti valmistamas. 
Terroristid Younes Abouyaaqoub (paremal) ja Youssef Aalla pommivesti valmistamas. Foto: Handout / AFP

«Iga gramm sellest rauast jõuab teie või te laste ja naiste peadesse,» ütleb teine. «See on mürk, mida anname Allahi vaenlastele, et nad saaksid seda nautida.»

Videod jäädvustati läinud aasta 13. ja 14. augustil. Digikaamera avastati  hoone rusudest. Maja lendas õhku kui terroristid rünnakuks valmistudes ohtlikke lõhkeaineid käsitsesid. Plahvatuses hukkus kaksäärmuslast, kaasa arvatud rakukese liider, kohalik imaam Abdelbaki Es Satty.

Terroristide algne plaan oli õhku lasta mitu sõidukit mõnes tihedalt asustatud kohas, kuid õnnetus lõhkeainetega muutis nende kavatsusi.

Terroristid Younes Abouyaaqoub (paremal) ja Youssef Aalla lõhkeaineid käsitsemas. 
Terroristid Younes Abouyaaqoub (paremal) ja Youssef Aalla lõhkeaineid käsitsemas. Foto: / AP

Kaotanud lõhkeained, improviseerisid ellu jäänud äärmuslased uue rünnaku ja kasutasid jalakäijate ründamiseks La Rambla tänaval autot. Järgneval päeval lasi politsei Cambrilsis maha viis terroristi, kes seal teise sõidukiga üritasid taas rahva sekka sõita.

Videoid analüüsinud uurijad usuvad, et terroristid tahtsid lõhkeainetega rünnata mõnd märgilist hoonet nagu Sagrada Familia kirikut, Camp Nou jalgpallistaadion või populaarset ööklubi Kataloonia rannikul.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles