Kümme aastat augustisõjast: valus hammustus (3)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Varahommikul oli kaks telefonikõnet. Kremlis võttis toru peagi Pekingi olümpiamängude avamisele suunduv presidendina käitunud peaminister Vladimir Putin. «Vladimir Vladimirovitš, me oleme sees,» ütles Põhja-Osseetias paikneva Venemaa 58. armee komandör kindralleitnant Anatoli Hrulev.

Samal ajal helises Thbilisis president Mihheil Saakašvili telefon. «Härra president, nad on sees,» kõlas Gruusia kaitseväe juhataja kindralmajor Vladimer Tšatšibaia hääl.

«Sees olemine» tähendas, et venelased on oma tankid ning sõdurid viinud Põhja- ja Lõuna-Osseetiat ühendavasse 3,7 kilomeetri pikkusesse Roki tunnelisse. Teist ühendusteed üle mägede ei olnud ega ole siiani.

Kalender näitas 2008. aasta 7. augusti varahommikut ja vaid paarkümmend inimest Thbilisis, Moskvas, Tshinvalis ja Washingtonis mõistsid, et algas sõda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles