Kaitseminister: Briti sõjavägi jääb Brexiti järel esmaklassiliseks

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kaitseminister Gavin Williamson teisipäeval Pentagonis koos USA kaitseministri James Mattisega.
Briti kaitseminister Gavin Williamson teisipäeval Pentagonis koos USA kaitseministri James Mattisega. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Briti-USA

Briti kaitseminister Gavin Williamson ütles teisipäeval, et Briti sõjavägi jääb Euroopa Liidust lahkumise järel maailma parimate sekka.

"Suurbritannia lahkumisel Euroopa Liidust pole mingit mõju Euroopa julgeolekule ja kaitsele," ütles Williamson Washingtonis mõttekojas Atlandi Nõukogu peetud kõnes.

"Suurbritannia on olnud ülemaailmne toimija. Me oleme alati olnud esmaklassiline sõjaline jõud ja selleks me jääme," lausus ta.

Peaminister Theresa May ei soostunud väidetavalt juunis lubama, et Suurbritannia jääb tulevikus sõjaliselt maailma võimekamate riikide sekka.

Williamsoni kõnes nähakse püüet veenda USA kolleege selles, et Suurbritannia jääb usaldusväärseks partneriks hoolimata Brexiti kõnelusi ümbritsevast kaosest. Kaitseministri sõnul annab EL-ist lahkumine Suurbritanniale võimaluse "määratleda uuesti" oma koht maailmas.

"Euroopa Liit on mõneti piiranud meie visiooni ning heidutanud meid vaatamast silmapiiri poole," ütles Briti kaitseminister. "Nüüd oleme vabanemas, et ulatuda kaugemale ja sihtida kõrgemale. Ühendkuningriik suhtub kindlameelsusega nende uute võimaluste kasutamisse."

Washingtoni mõttekojas peetud kõne järel kohtus Williamson Pentagonis USA kaitseministri James Mattisega.

Mattis kirjutas varem suvel Williamsonile, ärgitades Suurbritanniat, kes juba kulutab kaitsele NATO nõutud kaks protsenti SKP-st, tõstma kaitsekulutusi või seisma silmitsi riskiga, et Prantsusmaa võtab üle tema koha Ühendriikide tähtsaima sõjalise liitlasena Euroopas.

USA kaitseminister ütles teisipäeval, et tema kirja mõte oli "olla täiendav jõupingutus meie liitlaste toetuseks".

Mõned vaatlejad Suurbritannias spekuleerisid, et Williamson agiteeris Mattist kirja kirjutama eesmärgiga leida kodumaal tuge oma üleskutsetele tõsta kaitsekulutusi.

Mattis keeldus vastamast küsimusele, kas ta kirjutas kirja oma Briti kolleegi palvel. "See on normaalne koostöö ja arupidamine liitlaste vahel."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles