Politico: Putin pakkus Helsingis Trumpile relvastuse vähendamise kava

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump (vasakul) ja Vladimir Putin.
Donald Trump (vasakul) ja Vladimir Putin. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin tegi 16. juuli Helsingis USA presidendile Donald Trumpile hulga ettepanekuid relvastuse edasiseks vähendamiseks, kirjutas portaal Politico.

Portaali kätte jõudis venekeelne dokument pealkirjaga «Dialoog relvastuskontrolli küsimuste üle», mille Putin Trumpile andis. «Dokumendi Politicole edastanud inimene ütles, et sai selle Venemaa ametlikult esindajalt, kes ütles, et see anti Helsingis Trumpile,» seisis portaalis.

Muu hulgas pakutakse Vene dokumendis viieks aastaks niinimetatud uut strateegilise ründerelvastuse piiramise lepingut. Praeguse kehtivus lõppeb 2021. aastal. Dokumendis osutati hulgale valdkondadele, kus mõlemad riigid saavad tuumaohu kahandamiseks tööd teha.

Selles rõhutatakse, et Moskva kinnitab oma kesk- ja lühimaarakettide lepinguga võetud kohustusi ning kaalutakse uue kosmoselepingu sõlmimise väljavaateid, ettepanekuga relvi kosmosesse mitte paigutada.

Vene ettepanekud puudutavad ka pingeid Ida-Euroopas ja näevad ette meetmeid, mis võimaldaks vältida vahejuhtumeid sõjalise tegevuse käigus Euroopas, suurendades samal ajal usaldust ja läbipaistvust sõjalises valdkonnas, teatas Politico.

Venemaa kutsus üles algatama asjatundjate konsultatsioone olukorda kõigutavate relvaliikide osas, mida peaks arvestama relvakontrolli mehhanismis.

Väidetavalt ütles Putin Trumpile, et suurte tuumariikidena on USA-l ja Venemaal eriline vastutus rahvusvahelise turvalisuse säilitamisel. 

Mõned USA konservatiivsemad kaitseeksperdid on Venemaa poolt tehtud relvastuse kontrollimise ettepanekute osas skeptilised. Nende arvates üritab Putin takistada Trumpil USA tuumaarsenali moderniseerimist, samuti ei soovi Venemaa president, et USA looks kosmoseväe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles