Jaapani meditsiiniülikool võltsis naiste vältimiseks eksamitulemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo meditsiiniülikooli sissepääs.
Tokyo meditsiiniülikooli sissepääs. Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP/Scanpix

Jaapani pealinna Tokyo meditsiiniülikool manipuleeris enam kui kümme aastat eksamitulemustega kindlustamaks, et rohkem mehi arstiks saaks, vahendab Guardian.

Tokyo meditsiinikool vabandas pärast seda kui algtatud uurimine kinnitas, et õppeasutus muutis enam kui kümme aastat sisseastumiseksamite tulemusi eesmärgiga võtta vastu rohkem mehi kui naisi. Ülikool alustas eksamitulemuste manipuleerimisega hiljemalt 2006. aastal.

Õppeasutuse kinnitusel taolist asja juhtuma poleks pidanud ja tulevikus seda enam aset ei leia. Neil on plaanis vastu võtta kõik need õppurid, kes oleksid eksamid läbinud. Kuidas ülikool plaani ellu kavatseb viia, pole selge.

Eksamitulemuste manipuleerimine avastati, kui advokaadid asusid uurima ühe haridusministeeriumi bürokraadi poja vastuvõttu ülikooli. Bürokraat pakkus meditsiinikoolile vastutasuks eelispositsiooni toetuste saamisel. Haridusministeeriumi ametnikule ja ülikooli juhile esitati korruptsioonisüüdistus.

Juurdluses avastati, et tänavustel sisseastumiskatsetel alandati kõigi kandidaatide eksamitulemusi 20 protsendi võtta. Meeskandidaatide tulemustele lisati seejärel vähemalt 20 punkti. Välja jäeti vaid kandidaadid, kes eksami eelnevalt vähemalt neljal korral läbi on kukkunud. Taolist skeemi kasutasid nad aastaid.

Ülikooli töötajad tahtsid vähem naisarste, sest nad eeldasid, et naised võtavad emaks saades tööst pausi või lühendavad oma karjääri.

Varem kolm korda eksamil läbi kukkunud haridusministeeriumi ametniku poja tulemusele lisati 20 punkti, mis viis tulemuse veidi üle lävendi piiri.

«Vabandame puhtsüdamlikult selle tõsise väärteo eest, mis põhjustas muret ja probleeme paljudele inimestele ja reetis avalikkuse usaldust,» ütles meditsiinikooli direktori kohustusi täitev Tetsuo Yukioka. Ta väidab, et polnud manipulatsioonist teadlik ega sellega seotud.

Yukioka sõnul neid naisi, kes vastu võeti, meestest erinevalt ei koheldud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles