Austraalia võttis kodakondsuse viielt äärmuslaselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe kuuliaukudega kaetud lipp Iraagis.
ISISe kuuliaukudega kaetud lipp Iraagis. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA / Scanpix

Austraalia võttis kodakondsuse viielt isikult, kes olid võidelnud ISISe ridades Iraagis ja Süürias.

Nad ühinesid kurikuulsa ISISe võitleja Khaled Sharroufiga, kes oli postitanud Twitterisse pildi, kus tema noor poeg hoiab käes maharaiutud pead.

«Ma võin kinnitada, et veel viis isikut ei ole sidemete tõttu ISISega enam Austraalia kodanikud,» ütles siseminister Peter Dutton. «Oma olemuselt eeldab kodakondsus lojaalsust riigile .... need viis topletkodakondset on tegutsenud vastu Austraalia huvidele, sidudes end terrorismiga ja sisuliselt valinud Austraalia kogukonnast lahkumise.»

Kõik viis on 20. ja 30. eluaastates. Dutton ei täpsustanud nende isikuid, kuid tervitas kodakondsusest ilmajätmist.

«Austraalia on turvalisem paik, kui nad ei naase,» märkis ta.

Canberra on üha enam mures Austraalia kodanike pärast, kes tulevad tagasi koju, olles võidelnud ISISe eest. Sellega seoses on vastu võetud mitmeid karmimaid riigi julgeolekut puudutavaid seadusi.

See sisaldab muu hulgas seadust, mille kohaselt võib inimeselt võtta kodakondsuse, kui neil on ka teise riigi pass ning nad ei jää sootuks kodakondsuseta.

Sharrouf - esimene Austraalia kodanik, kes sidemete pärast ISISega passist ilma jäeti, oli ühtlasi Liibanoni kodanik.

Ta lahkus 2013. aastal koos perekonnaga Austraaliast Süüriasse.

Tema austraallannast abikaasa Tara Nettleton, kes temaga kaasa läks, suri ning Sharrouf arvatakse olevat hukkunud 2015. aastal Iraagis korraldatud droonilöögis.

Hilisemates teadetes on tema surm kahtluse alla seatud. Nende viie lapse saatus on teadmata.

Sharrouf põhjustas 2014. aastal jälestust kogu maailmas, kui postitas sotsiaalmeediasse pildi oma noorest pojast Abdullah'st hoidmas käes sõduri mahalöödud roiskunud pead.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles