Tai koopasaaga jätkub: lõksus olnud poisid ja treener said kodakondsuse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai koopast päästetud noor jalgpallur kodakondsust pälvimas.
Tai koopast päästetud noor jalgpallur kodakondsust pälvimas. Foto: AP/Scanpix

Kolm Tai koopas lõksus olnud noort jalgpallurit ja poiste 25-aastane treener said Tai kodakondsuse, vahendab Guardian.

Kolm poissi ja nende treener Ekapol Chanthawong olid kodakondsuseta hoolimata sellest, et sündisid Tais. Seetõttu puudusid neil paljud õigused ja võimalused, sealhulgas nende koduprovintsist Chiang Raist väljumine.

Piirkonnas elavad etnilised vähemusgrupid, kes pärinevad naaberriigist Birmast.

Tai koopast päästetud noor jalgpallur kodakondsust pälvimas.
Tai koopast päästetud noor jalgpallur kodakondsust pälvimas. Foto: / AP

13 noort jalgpallurit ja nende treener olid Chiang Rai piirkonnas asuvas koopas lõksus mitu päeva ja hoidsid endal hinge sees juues koopaseinadelt tilkuvat vett. Ööpäevaringsete otsingute tulemusel õnnestus sukeldujatel nad leida enam kui nädal pärast nende kadumist.

«Täna antakse teile kõigile Tai kodakondsus,» ütles Mae Sai piirkonnaülem Somsak Khanakham eile aset leidnud pidulikul tseremoonial, mille käigus neile riiklikud ID-kaardid üle anti.

Somsaki väitel ei olnud koopaintsidendil nende staatusemuudatusega mingit pistmist ja nende varem esitatud kodakondsustaotlused kiideti lihtsalt heaks. Samas reklaamiti sündmust kohaliku omavalitsuse Facebooki lehel just koopas juhtunu valguses.

ID-kaardi sai endale ka meeskonnaliige, kes koopas lõksus ei viibinud.

Tais on registreeritud 488 105 kodakondsuseta isikut, kuid nende tegelik arv võib ulatuda koguni 3,5 miljonini. Inimõigusorganisatsioonide teatel pole neil õigus hääletada, osta maad, saada seaduslikku tööd, töötada teatud ametikohtadel või vabalt reisida.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles