Saksamaal võib videomängudes hakata kujutama haakriste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natside propagandaplakat. Hitlerjugendisse kuuluv noormees seisab Nürnbergi natsisümbolite ees.
Natside propagandaplakat. Hitlerjugendisse kuuluv noormees seisab Nürnbergi natsisümbolite ees. Foto: akg-images / Florian Profitlich / Scanpix

Arvuti- ja videomängudes võib kuvada haakristi ja teisi natsirežiimiga seotud sümboleid, otsustas Saksa tööstuse järelevalve nõukogu.

Vastav meelemuutus tuli pärast tulist debatti, mis puudutas «Wolfensteini» seeria mänge, kus mängijad saavad võidelda Natsi-Saksa vägedega.

«Wolfenstein II» mängus kujutati Natsi-Saksamaa diktaatorit Adolf Hitlerit ilma talle iseloomuliku vuntsita. Haakristi kujutis oli asendatud kolmnurgaga, et mitte olla vastuolus Saksa seadusandlusega.

Kehtiva kriminaalseadustiku järgi on Saksamaal põhiseadusele vastutöötavate sümbolite kasutamine keelatud. Sinna hulka kuuluvad ka haakristid. 

Seni on erisusi tehtud kunstiteostele, nii võivad Teise maailmasõja sündmusi kujutavad filmid kasutada toonase perioodi sümboleid. Samamoodi on keelu alt vabastatud teadustöö.

Siiski jätab nõukogu endale õiguse teha otsus iga spetsiifilise mängu puhul, kas nad kujutavad natsliku ideoloogia sümboleid asjakohaselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles