Pence: USA-l on aeg luua kuuenda väeliigina kosmoseväed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Handout / AFP

Ühendriikidel on aeg luua kuuenda väeliigina kosmoseväed, et valmistuda «järgmiseks lahingutandriks», ütles asepresident Mike Pence neljapäeval.

USA president Donald Trump andis juunis «kaitseministeeriumile korralduse alustada viivitamatult vajalikku protsessi kosmosevägede loomiseks relvajõudude kuuenda väeliigina», sõnas Pence Pentagonis peetud kõnes.

«Saabunud on aeg kirjutada meie relvajõudude ajaloos järgmine suur peatükk, valmistuda järgmiseks lahingutandriks, kus Ameerika parimad ja vapramad kutsutakse heidutama ja kaitsma uut ohtude põlvkonda meie rahvale ja riigile,» lausus asepresident.

«Käes on aeg luua Ühendriikide kosmoseväed,» kuulutas ta.

Kaitseminister James Mattis ütles teisipäeval, et on «täielikult» nõus mõttega, et kaitseministeerium peaks looma uue, kosmosele keskenduva väejuhatusele, kuid ei avaldanud otsesõnu toetust Trumpi korraldusele luua uued kosmoseväed eraldiseisva väeliigina.

Kaitseministeerium peaks esitama sel nädalal kongressile ettepanekud, kuidas presidendi korraldust ellu viia. Selle dokumendiga kursis oleva sõjaväeuudiste veebilehe Defense One andmeil sisaldab Pentagoni ettepanek uue «lahingväejuhatuse» loomist nimetusega USA  kosmoseväejuhatus, mis keskenduks kosmosele.

Ühendriikide sõjavägi on jaganud maailma vastutusvaldkondadeks lahingväejuhatuste vahel nagu keskväejuhatus (CENTCOM) Lähis-Idas või Indo-Vaikse ookeani väejuhatus (INDOPACOM) Aasias. Kosmoseväejuhatusel hakkaks olema sarnane profiil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles