Montenegro väljastas endise CIA agendi vahistamiskäsu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA logo agentuuri peakorteris.
CIA logo agentuuri peakorteris. Foto: SAUL LOEB / AFP/Scanpix

Montenegro televisioon teatas, et prokuratuur väljastas rahvusvahelise vahistamiskäsu Egiptuses sündinud USA kodaniku Joseph Assadi suhtes, kes on endine Luure Keskagentuuri (CIA) agent.

Assadi peetakse osaliseks venemeelses vandenõus ja riigipöördekatses, mille eesmärgiks oli 2016. aastal ära hoida Montenegro liitmine NATOga. Vandenõu peaorganisaatoriteks peetakse kahte Venemaa arvatavat sõjaväeluure ohvitseri.

Venelasi ja veel 12 inimest, kellest enamik serblased, süüdistatakse Montenegros vandenõus, mille käigus kavatseti muu hulgas mõrvata tollane peaminister Milo Djukanovic ja haarata võim riigis. Nende seas on Demokraatliku Rinde liidrid Andrija Mandić ja Milan Knežević.

Kahtlusaluste seas on ka Vene kodanikud Eduard Šišmakov ja Vladimir Popov. Väidetavalt on tegemist Vene sõjaväeluure agentidega, kes tegutsesid Serbiast ja juhtsid seal 16. oktoobri riigipöördekatset. Mõlemad on tagasi Venemaal ja Montenegro kohtu käeulatusest väljas.

Venemaa on igasugust osalust kõnealuses vandenõus eitanud. Riigipöördekatse juhtimises kahtlustatud Serbia politsei erukindral Bratislav Dikić on samuti süüdistused tagasi lükanud.

«Ma pole iialgi olnud kriminaalse ühenduse liige ja ei saa ka,» lausus Dikić möödunud aastal kohtule. «See on muinasjutt. Loodan, et selle autorid võetakse ühel päeval vastutusele.»

Montenegro sai Venemaa vastuseisust hoolimata 5. juunil ametlikult NATO liikmeks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles