Kuuba korraldab veebruaris põhiseadusreferendumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer haukumas Kuuba lippu kandva mehe peale.
Koer haukumas Kuuba lippu kandva mehe peale. Foto: Tomas Bravo / REUTERS/Scanpix

Üleriigiline referendum Kuuba uue põhiseaduse ratifitseerimiseks korraldatakse 2019. aasta 24. veebruaril.

Referendum korraldatakse 1976. aastast kehtiva praeguse põhiseaduse väljakuulutamise ning Kuuba 1895. aastal alanud iseseisvussõja aastapäeval.

Kariibi meres asuva kommunistliku riigi parlament kiitis juulis heaks uue põhiseaduse, mis esitatakse 13. augustist 15. novembrini kestvaks perioodiks kodanikele arutamiseks.

«Meie ees seisab väga tähtis väljakutse, mis on valmistumine osalemiseks konsultatsiooniprotsessis meie uue põhiseaduse üle ja tingimusteta toetuse andmiseks 24. veebruaril,» ütles revolutsiooniliste relvajõudude major Lazaro Arronte telekanalile Cubavision.

Kuuba plaanib pretsedenditu sammuna lubada arutelus osaleda 1,4 miljonil välismaal elaval kodanikul.

Uus põhiseadus tunnistab esmakordselt eraomandit ja turumajandust ning julgustab ka välisinvesteeringuid. Kapitalism seevastu, nagu seda üle maailma tuntakse, on Kuubal endiselt halva maiguga sõna.

Konstitutsiooni artikkel 224 kinnitab Kuuba poliitilise süsteemi sotsialistlikku olemust ning ühe ja ainsa kommunistliku partei juhtivat rolli. Ideoloogilises osas on põhiseadusest kaotatud tekst, mille kohaselt oli selle eesmärk kommunistlik ühiskond.

Uue põhiseadusega luuakse peaministri ametikoht presidendi kõrval ning lahutatakse valitsus- ja riigijuhi ülesanded.

Ministrite nõukogu allutatakse presidendi asemel peaministri kontrollile, mis tähendab naasmist 1976. aasta eelse süsteemi juurde. Presidendi valitsemisperiood piiratakse kahe viieaastase ametiajaga.

Kohtusüsteemi hakatakse aga juurutama süütuse presumptsiooni mõistet.

Põhiseadus annab ilmselt õigusliku väljundi ka samasooliste abieludele.

Muudatused pakuvad õiguslikku tuge endise presidendi Raúl Castro aastakümne eest algatatud majandusreformidele, mida aprillis presidendiks saanud Miguel Díaz-Canel on lubanud jätkata. Díaz-Caneli ametisse astumisega lõppes peaaegu 60 aastat kestnud Castro perekonna domineerimine Kuuba riigitüüri juures, ehkki Raúl Castro jääb kompartei esimeheks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles