USA ei avalda enne jõustumist uute Vene-sanktsioonide detaile (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heather Nauert.
Heather Nauert. Foto: ALEX WONG / AFP/Scanpix

USA ei kavatse anda üksikasjalikku teavet Venemaale kehtestatud uute piirangute kohta kuni nende jõustumise hetkeni, ütles Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert.

USA teatas kolmapäeva õhtul Venemaale sanktsioonide kehtestamisest seoses närvimürgi Novitšok kasutamisega Briti kodaniku Sergei Skripali ja tema tütre Julia Skripali tapmiskatses. Sanktsioonide täpne sisu pole teada, kuid nendest teatamine tõi kaasa rubla väärtuse järsu languse rahaturgudel.

«Nagu hästi teate, ei anna me piirangute kohta eelnevat teavet. Eile sanktsioonidest teatades järgisime seadusi. Ja järgime seadusi ka edaspidi,» ütles Nauert teabetunnis.

Ta ei hakanud vastama ka küsimusele, mis puudutas USA inspektorite lubamist Vene keemiarelvaga seotud objektidele.

«Te palute meid tulevikku vaadata - Me ei tea, mis tulevikus juhtub. Arvan, et see küsimus on hüpoteetilisel teemal, mistõttu mul ei ole vastust,» sõnas USA välisametkonna pressiesindaja vastuseks küsimusele, kas välisministeeriumil on põhjust arvata, et Venemaa lubab oma ala inspekteerida.

Nauerti sõnutsi ei tähenda sanktsioonide kehtestamine, et Washington ei taha tulemuslikke suhteid Venemaaga. «Venemaa on suur riik. Meie samuti,» rõhutas ta. Välisministeeriumi esindaja sõnutsi võivad piirangud aidata leida tee tulemusliku suhtluseni Venemaaga.

«Sanktsioonid on vahend, mis saavad nügida teisi riike õige käitumise poole,» ütles Nauert Venemaast rääkides.

Ta lisas, et administratsioon tuli järeldusele, et sanktsioonid võivad osutuda tõhusaks vahendiks suhetes teiste riikidega.

Nauertilt küsiti, milline on USA Vene-sanktsioonide lõppeesmärk, sest Iraani ja Põhja-Korea puhul on piirangute kaotamise tingimus selgelt sõnastatud, Venemaa puhul mitte.

«Meie lähenemine igale riigile on eriline,» lausus ta.

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova ütles eile, et USA esitas Venemaale taotluse rahvusvaheliste inspektorite lubamiseks kontrollima keemiarelva keelamise konventsioonist kinnipidamist. Moskva on korduvalt teatanud oma keemiarelvavarude hävitamisest.

Skripalid mürgitati märtsis Inglismaal Salisbury linnas ning praeguseks on mõlemad tervenenud. Suurbritannia peab keemiarünnaku eest vastutavaks Venemaad.

30. juulil haigestusid Salisbury lähedal Amesburys Novitšokiga kokku puutudes Dawn Sturgess ja Charlie Rowley. Sturgess suri 8. juulil pärast kokkupuudet pudeliga, mida ta pidas lõhnaõliks. Pudeli leidis ja andis talle elukaaslane Rowley, kes samuti haigestus, kuid on nüüdseks haiglast välja lubatud.

USA saatis pärast märtsikuist juhtumit solidaarsusavaldusena Suurbritanniale riigist välja 60 Vene diplomaati ja andis Venemaale käsu sulgeda konsulaat Seattle´is.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles