Trump kahekordistab Türgi jaoks terase- ja alumiiniumitariifid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump teatas täna Twitteris, et on andnud loa terase- ja alumiiniumi tariifi kahekordistamiseks Türgi jaoks.

«Ma just andsin loa terase ja alumiiniumi tariifide kahekordistamiseks Türgi jaoks, ajal kui nende valuuta, Türgi liir, langeb hoogsalt meie väga tugeva dollari suhtes. Alumiinium on nüüd 20 protsenti ja teras 50 protsenti. Meie suhted Türgiga ei ole praegu head,» säutsus president.

Märtsis kehtestas Ühendriikide president Donald Trump 25-protsendise tollimaksu terasele ja 10-protsendise alumiiniumile. Ehkki ajutiselt tegi ta erandi mõndade USA liitlaste jaoks nagu Kanada, Mehhiko ja Euroopa Liit, siis juunist hakkasid tariifid ka neile kehtima. Türgile tariifide osas erandit tehtud ei ole, ehkki ka see on NATO liikmesriik.

Pärast Trumpi teadaannet langes liir 19 protsenti 6,6 liirile dollari kohta. Enne Trumpi sõnavõttu oli see juba langenud 7,5 protsenti ajalooliselt madala 5,85 liirini Aasta algusest on liir dollari suhtes kaotanud enam kui kolmandiku oma väärtusest.

Ehkki liir on languses olnud juba pikemat aega on kukkumine viimasel nädalal kiirenenud. Põhjuseks on Türgi ja USA tüli vangistatud pastor Andrew Brunsoni pärast, mille tagajärel kehtestasid riigid üksteise tippametnikele sanktsioonid.

Financial Times kirjutas reedel et Euroopa Keskpank on asunud lähemalt uurima euroala pankade laenamistegevust Türgis, kahtlustades, et need võivad Türgi vääringu langusega kahju kannatada. Ehkki olukorda ei kirjeldatud veel kriitilisena, märgiti, et iseäranis tundlikud on olukorrale BBVA, UniCredit ja BNP Paribas.

Liiri järsk kukkumine ja ECB väljendatud mure viisid langusesse ka Euroopa suuremad aktsiaturud – pärastlõunase seisuga oli Londoni FTSE 100 börsiindeks langenud 0,4 protsenti, Frankfurti DAX 30 1,9 protsenti ja Pariisi CAC 40 1,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles