Video: USA lennufirma töötaja varastas lennuki ja kukutas selle vastu saart (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS

USA lennufirma töötaja tõusis reede õhtul üksi Seattle-Tacoma lennuväljalt reisilennukiga õhku ja kukkus Puget Soundi lähedal alla, teatasid lennujaamaametnikud ja politsei.

Mehel oli lennukile ligipääsemiseks vajalik luba, ütles lennujaama ametnik laupäeval. «Tal oli legitiimne ligipääsuõigus lennukile,» ütles lennujaama lennundusjuht Mike Ehl. «Ühtegi turvarikkumist toime ei pandud,» lisas ta.

Võimude sõnul oli mees Horizon Airi töötaja viimased 3,5 aastat. Lisaks oli ta läbinud kõik vajalikud taustakontrollid turvatud lennukialal viibimiseks. Mehel polnud piloodi litsentsi ning ametnike sõnul pole teada, kus ta omandas lennu ajal tehtud manöövriteks vajalikud oskused.

Ühendriikide loodeosas Washingtoni osariigis aset leidnud juhtum ei ole terrorirünnak, kinnitas sündmuspaiga politsei.

«See ei ole terrorijuhtum. Kinnitatud info, see on üksiku mehe enesetapp. Me teame, kes ta on. Teisi asjaosalisi ei ole,» ütles Pierce'i maakonna šerifiamet Twitteris.

Esialgsetel andmetel võttis 29-aastane mehaanik omavoliliselt Horizon Airi lennuki Q400 ja see kukkus alla, kuna ta tegi õhus vigureid või tal puudusid lennuoskused, ütles šerifiamet.

Teisi ohtu ei pandud

Lennukit asusid pärast õhkutõusu jälitama ka kaks hävitajat F-15, kuid nad polnud õnnetusega seotud. Hävitajate ülesandeks oli valvata, et lennuk ei paneks ohtu teisi õhusõidukeid või inimesi maapinnal.

Ametnike kinnitusel ühtegi reisijat lennukil polnud.

Lennuk kukkus alla Ketron Islandi saarel Washingtoni osariigis. Õnnetus süütas tulekahju paksus metsapadrikus. 

Mehe tausta uuritakse, tema nime ei ole esialgu avaldatud. Helisalvestuses on kuulda, kuidas ta ütleb lennujuhtidele, et on lihtsalt üks murtud mees.

Lennuk oli kuni 78-kohaline Bombardier Q400, teatas Horizoni Airi partnerlennufirma Alaska Airlines.

Lennu filmile püüdnud John Waldron ütles CNN-ile, et ta oli parasjagu õhtusel jalutuskäigul, kui nägi kahte hävitajat jälitamas reisilennukit. Tema esimene mõte oli, et nad harjutavad õhu-show'ks. Kuna lennukite käitumine oli kummaline, hakkas ta neid filmima. 

«Siis tegi reisilennuki piloot õhus surmasõlme. Ma ei suutnud uskuda, et see tal välja tuli,» jutustas Waldron. Tema hinnangu järgi oli lennuk sellel hetkel vähem kui 30 meetri kõrgusel veepinna kohal. 

«Siis piloot tõmbas praktiliselt otse üles. Siis ta läks nurga alla ja lennuk peaaegu seiskus. Kuidagimoodi suutis ta selle tasakaalu viia. Ja siis läks otse alla saarele,» kirjeldas Waldron juhtunut. 

Pealtnägija sõnul oli ta valmis varju jooksma. Ta pööras korraks ümber, siis aga jäi tagasi vaatama ja nägi plahvatust, kui lennuk põrkus maapinnaga.

Salvestusel selgitab piloot oma tegusid

Juhtimiskeskuse lindistustes kõlab piloot erutatult, segaduses ja isegi vabandavalt. Ta identifitseerib ennast ainult Richi nime all. 

«Palju õnne, sa said sellega hakkama,» ütleb juhtimiskeskus. «Palun keera nüüd õhus ümber ja maandu ning ära vigasta kedagi maapinnal.»

«Ma ei teagi nüüd,» vastab piloot. «Ma ei taha. Ma lootsin, et see ongi see, teate küll.»

Kui juhtimiskeskus ärgitab teda maanduma lähedal asuvasse sõjaväebaasi, ütleb piloot, et ta ei taha seda teha, sest neil on õhutõrjerelvad. «See oleks ilmselt eluaegne vangistus, kas pole?» küsib ta hiljem lindistusel.

«Mul on palju inimesi, kes minust hoolivad. Nad pettuvad tõsiselt, kui kuulevad, et ma seda tegin. Ma tahan vabandada nende kõigi ees. Olen lihtsalt murtud mees, mõned kruvid lahti, ju vist. Ei teadnud seda kunagi päriselt, kuni praeguseni,» vabandas piloot lõpuks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles