India saadik tuli parlamenti Hitlerina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine filminäitleja, nüüd parlamenti valitud Naramalli Sivaprasad on tähelepanu saamiseks võtnud kasutusele äärmuslikud meetmed.
Endine filminäitleja, nüüd parlamenti valitud Naramalli Sivaprasad on tähelepanu saamiseks võtnud kasutusele äärmuslikud meetmed. Foto: AFP / Scanpix

India parlamendisaadik, kes tuli istungile Adolf Hitleri kostüümis, protesteeris nii peaministri murtud lubaduste vastu.

67-aastane Naramalli Sivaprasad on varemgi rõivastunud ümber, et niiviisi tõmmata tähelepanu teda häirivatele teemadele. Tema varasemate kostüümide seas on mütoloogiline tegelase, Hindu jumala, usuguru ja naise riietus. 

«Mu tegevus saab nii kiiresti tähelepanu ja see paneb inimesed mõtlema,» seletas Sivaprasad oma valikuid.

Sivaprasad on valitud parlamenti Lõuna-Indias asuvast Andhra Pradeshi provintsist. Tema sõnul protesteeris ta föderaalvalitsuse otsuse vastu mitte anda Andhra Pradeshile erikategooriat, mis võimaldaks küsida rohkem arengutoetusi. 

Kõik Sivaprasadi kostüümid on mõeldud tähelepanu tõmbama juhtumitele, mil tema meelest on keskvalitsus provintsi ebaõiglaselt kohelnud. 

Küsimusele, miks just Hitler, vastas Sivaprasad, et tal on omad põhjused. «Hitler ei küsinud kunagi kelleltki nõu ja ta ei töötanud rahva heaolu heaks.»

Ta näis viitavat, et niisamuti käitub India peaminister Narendra Modi. Ta ütles, et kuigi pärast Modi valimisvõitu 2014. aastal pandi talle kõrgeid ootusi, ei ole ta neid täitnud, 

Sivaprasadi käitumisele sai osaks mitmesugust vastukaja. «Valitud saadik tuli parlamenti Hitlerina - see on mees, kes saatis miljoneid surma gaasikambrites ja sõjas. Ja seda nähti lõbusana. Pole üllatav, et viha on Indias nii normaalne,» säutsus üks pettunud indialane sotsiaalmeedias.

Teine kasutaja aga tõi välja pildid varasematest Sivaprasadi riietustest. 

Natsisümboolika pole Indias harvaesinev. Nii mõnedki noored imetlevad Hitlerit ja tema autobiograafia «Mein Kampf» on laialt loetud. Sellel aastal on juba tähelepanu alla sattunud üks juhtum, kui natsidiktaatorit kujutati lasteraamatus inspireerivatest juhtidest. Selle peale esitas kaebuse üks USAs tegutsev juutide eest seisev organisatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles