Erdoğan: Türgi ja USA partnerlus on ohus (30)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
USA president Donald Trump ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

Türgi ja USA partnerlus on suhete pingestumise tõttu ohtu sattunud ning Ankara võib hakata otsima uusi liitlasi, hoiatab president Recep Tayyip Erdoğan  ajalehes New York Times.

Kahe NATO riigi suhted on langenud madalseisu mitmel põhjusel, üheks neist on USA pastori Andrew Brunsoni vahistamine Türgis terrorismiga seotud süüdistuste alusel.

Suhete halvenemine tõi kaasa Türgi liiri languse, mis sai eile veelgi hoogu USA presidendi Donald Trumpi otsusest kahekordistada Türgi terasele ja alumiiniumile kehtestatud imporditolle.

Erdoğan hoiatab New York Timesi artiklis Washingtoni, et kui suhted ei parane ja USA ei suuda unilateralismi ja lugupidamatuse trendi peatada, hakkab Türgi vaatama ringi uute sõprade ja liitlaste järele.

«Kui Ühendriigid ei hakka Türgi suveräänsust austama ega tõesta, et mõistavad meie riiki ähvardavaid ohte, on meie partnerlus hädaohus. Washington peab loobuma, enne kui hilja, ekslikust arvamusest, et meie suhted võivad olla asümmeetrilised ja leppima faktiga, et Türgil on alternatiive,» kirjutab president.

Trump ütles tariifide kahekordistamisest teatades Twitteris, et meie suhted Türgiga ei ole praegu head.

Erdoğan kinnitas eile peetud kõnes türklastele, et neil ei tarvitse liiri languse pärast muret tunda, sest Türgi jääb majandussõjas peale. Ta lisas, et Türgil on alternatiive Iraani, Venemaa, Hiina ja mõne Euroopa riigi näol.

Eie tegi Türgi välisministeerium avalduse, kus nad hoiatasid riikide suhete kahjustamise eest. Ühtlasi lubati vastata meetmetele, mida Türgi peab Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglitega vastuolus olevateks.

«Ühendriigid peavad teadma, et sellised sanktsioonid ja surve .... kahjustavad meie suhteid liitlastena,» seisab välisministeeriumi avalduses. Selles lisati, et Trumpi postitusi Twitteris ei ole võimalik riikliku tõsidusega võtta.

Trumpi teade viis eile Türgi liiri dollari suhtes ajalooliselt kõige madalamale tasemele.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles