USA-s mälestatakse aasta möödumist vägivallast Charlottesville'is (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimus Charlottesville'is  asuva Virginia ülikooli ees protestimarss ebaõigluse vastu. Seda oli valvama toodud hulgaliselt politseinikke.
Eile toimus Charlottesville'is asuva Virginia ülikooli ees protestimarss ebaõigluse vastu. Seda oli valvama toodud hulgaliselt politseinikke. Foto: Lucas Jackson / Reuters / Scanpix

USA-s Charlottesville'is mälestatakse sellel nädalavahetusel aasta möödumist linnas aset leidnud valgenahaliste ülemvõimu toetajate ja vastumeeleavaldajate vastasseisust, mille vältel hukkus kolm inimest.

Aasta eest 11. augustil marssisid läbi Virginia ülikooli linnaku valgenahaliste ülemvõimu toetajad koos tõrvikutega. Päev hiljem kogunesid sajad paremäärmuslased, skinheadid ja Ku Klux Klani liikmed Charlottesville'i kesklinnas ja protestisid linna otsuse vastu viia ühest pargist ära Konföderatsiooni kindrali Robert E. Lee kuju.

Tol päeval puhkesid linnas kaklused protestijate ja nende vastaste vahel. Võimud ajasid rahva laiali, kuid hiljem sõitis rahumeelsete vastuprotestijate sekka auto. Seda juhtinud paremäärmuslane sõitis otsa 32-aastasele Heather Heyerile, kes suri.

Samal päeval tõusis hukkunute arv kolmeni, kui alla kukkus üritust jälginud ja kuberneri autokolonni abistanud politseikopter. Õnnetuses hukkus kaks politseinikku.

Eile asuti linnas juhtunut mälestama marsside ja muude kogukondlike üritustega. Politsei otsustas, et hoiab ürituste üle järelevalvet suurte jõududega. Võimud püstitasid linna arvukalt betoontõkkeid ja metallist aedu ning politseinikud otsivad läbi kotte kahes ürituste alalale viivas kontrollpunktis.

«On tore, et nad on siin meid kaitsmas,» ütles 66-aastane poodnik Lara Mitchell. «Tekitab hea tunde, et nad on siin meie poe ees. Eelmine aasta oli täiesti teine lugu. Eelmisel aastal oli siin sõjatanner, kui võrrelda tollast aega praegusega.»

Mullu toimunud vägivalla põhjusi uurinud sõltumatu komisjon järeldas, et vallandunud kaose tingis korrakaitse passiivsus ning osariigi ja linna politsei kehv ettevalmistus ja koostöö.

Täna mälestusüritused jätkuvad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles