Ungari lõpetab soouuringute õppe (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Victor Orbán.
Ungari peaminister Victor Orbán. Foto: EPA / Scanpix

Ungari valitsus ei anna enam ülikoolidele luba pakkuda kursuseid soouuringutes põhjusel, et sellise õppe saanud inimestel pole kohta tööturul ja nad võtavad ära maksuraha teistelt programmidelt.

Tegu on osaga peaminister Vikton Orbáni juhitud Fideszi erakonna valimisplatvormist, mis tõi neile ülekaaluka edu aprillis toimunud valimistel.

Ungari valitsuse pressiesindaja Zoltan Kovacs selgitas otsust, et puudub majanduslik põhjendus selliste õpingute andmiseks. 

«Seetõttu pole meil põhjust arvata, et need on loodud turuvajadustele vastamiseks, mistõttu nad ei saa anda tudengitele oskusi, mida saaks otseselt tööturule üle kanda,» ütles Kovacs. «Samuti on küsitav, mil määral on kursused, mida läheb õppima nii väike arv tudengeid, ökonoomsed ja jätkusuutlikud.»

Kovacsi sõnul võtavad sellised kursused ära hädatarvalikke resursse teistelt õppekavadelt ja halvendavad ülikoolide majanduslikku stabiilsust.

Vastav otsus puudutab ainult kaht ülikooli, kuid soouuringud on varemgi valitsusele ette jäänud. Populistliku valitsuse kriitikud ütlevad, et Orbán ligineb autoritaarsele valitsemisele. Sellised valitsuse käigud ainult toidavad kriitikalainet.

Varasemalt alutas valitsus kampaaniat Ungari-Ameerika miljardäri George Sorose vastu. Selle hulka kuulub seadus, mis keelab valitsusvälistel organisatsioonidel toetada illegaalset immigratsiooni. Vastava tegevuse alla võivad minna nii rahalise toetuse pakumine kui informatsiooni ja brošüüride jagamine.

Juulis võttis Ungari vastu seaduse, mis maksustab 25-protsendilise määraga kõiki organisatsioone, mis kujutavad immigratsiooni positiivses valguses. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles