Elu Apple’i allhanketehases: madal palk ja ülemuste sõim

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Hong Kongis asuv organisatsioon SACOM avaldas kriitilise raporti inimeste töötingimuste kohta Hiinas asuvates Foxconni tehastes, mis teevad allhanget Apple’ile, vahendab Talouselämä.

Foxconnil asub kaks tehast Zhengzhou linnas, kus valmistatakse komponente Apple’i elektroonikaseadmetele ning kus töötab kokku 52 000 inimest.

SACOM intervjueeris uuringu tarbeks seal kokku 130 töötajat.

Uuringust selgus, et töötajate suurimaks mureks on madalad palgad ning vigane töötundide arvestus.

Nimelt on töötajail kohustus enne ja peale oma vahetust osaleda töökoosolekutel, mille eest palka neile ei maksta. Samuti sunnitakse töötajaid tegema ületunde.

Veel ilmneb uuringust, et ülemused karjuvad alluvate peale ning töötajaid ähvardatakse pidevalt  sellega, et kui nad piisavalt efektiivselt tööd ei tee, asendatakse nad robotitega.

Lisaks pole töölistele ette nähtud aega tööpausideks ning vahetused on kümnetunnised.

MakeITfair kampaania esindaja Irene Schipperi sõnul on Apple samas maailma üks kõige suurema tootlikkusega elektroonikaettevõtteid, kes peaks lisaks kasumi teenimisele hoolt kandma ka oma tarneahelas töötavate inimeste töötingimuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles