Gruusia parlamendi komisjon kritiseeris sõjaväge

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia suurtükiväelased detsembris Thbilisi lähedal.
Gruusia suurtükiväelased detsembris Thbilisi lähedal. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia parlamendi komisjon, mis uuris augustis Venemaaga puhkenud sõja tagamaid, jõudis järeldusele, et riigi kaitsmisel tehti küll vigu, kuid president Mihheil Saakašvili otsus saata väed Lõuna-Osseetiasse oli põhjendatud.


Raportist kumas läbi kriitika sõjaväe aadressil, mis ei saanud oma ülesannetega viiepäevase relvakonflikti ajal korralikult hakkama, kui Vene väed tungisid edasi pealinnast Thbilisist vaid poolesaja kilomeetri kaugusele, vahendas

Reuters

.

Neljapäeval parlamendi kodulehel avaldatud dokumendis toetatakse aga president Saakašvili otsust alustada õhu- ja maismaarünnakut separatistide kontrolli all olnud Tshinvalile pärast mitmeid väiksemaid kokkupõrkeid ja provokatsioone.

«Sõjaline massiinvasioon ja suurtükkidest pommitamine viitab, et Venemaa alustas koos separatistlike relvaüksustega operatsioone Gruusia territooriumil, millele Gruusia vastas kaitsesõjaga,» seisab raportis.

Gruusia juhtkonnal õnnestus parlamendi ekspertide hinnangul peatada Venemaa sõjaline agressioon, aga seejuures ilmnesid tõsised süsteemsed ja personalialased puudujäägid.

Komisjoni sõnul ei suutnud ei tsiviil- ega sõjaväejuhtkond näha ette Venemaa interventsiooni ning operatsioonide strateegia ja juhtimine oli puudulik, samuti tekkisid probleemid sõjalises kommunikatsioonis.

«Selle tulemuseks olid tõsised ebaõnnestumised sõjaliste operatsioonide juhtimisel,» tõdes komisjon, mille liikmete hinnangul töötas ka reservvägede süsteem ebapiisavalt ning isegi eesmärgile vastupidiselt.

Gruusia sõjaväe peastaabi ülem vabastati pärast augustisõda ametist ning alles sel kuul vahetati valitsuses välja ka kaitseminister. Samaaegselt värske raportiga ilmus New York Timesis ka mitteametlik Pentagoni hinnang, milles tunnistati samuti Gruusia sõjaväe nõrkusi koordineerimise ja juhtimise vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles