USA vabakaubanduslepe vallandas Lõuna-Korea parlamendis löömingu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Korea parlamendi opositsioonisaadikud üritasid tungida suletud koosolekuruumi, kus võimupartei allkirjastas USA vabakaubanduslepingut (KORUS FTA).


Korea Suur Rahvapartei (GNP) valitsuserakonna liikmed olid lukustanud end ühte rahvuskogu komitee ruumi, kuhu elektrisae ja muude abivahenditega üritasid pääseda ka opositsioonisaadikud, kirjutas timesonline.co.uk.

Kohaliku kaabeltelevisiooni YTN teatel olid ruumis sees olnud saadikud rajanud sissepääsu juurde mööblist barrikaadi ning takistasid sissetungijaid tulekustutite ja kustutusveega.

Opositsioon süüdistas valitsust parlamendi ebaseaduslikus hõivamises ja lepingu ühepoolses sõlmimises.

«See on sõja kuulutamine opositsioonile ja rahvale,» ütles üks opositsioonisaadik.

Sellele vaatamata ei õnnestunud opositsioonisaadikutel lepingu sõlmimist takistada, kuid eelmise aasta aprillis pärast kümme kuud kestnud läbirääkimisi Ühendriikide ja Lõuna-Korea vahel sõlmitud vabakaubanduslepingut pole kumbki osapool veel ratifitseerinud.

Kahepoolne kokkuleppe kaotaks tollitõkked ja tollivälised kaubanduspiirangud ning võimaldaks suurendada nende kahe riigi 72 miljardi USA dollarini ulatuvat kaubavahetust aastas rohkem kui 20 miljardi USA dollari võrra.

Aasia majandusvõimsuselt kolmandas riigis on vabakaubanduslepingu sõlmimine tekitanud suuri proteste. Eriti suurt vastuseisu tekitas veiseliha leping, mis tõi tänavatele meelt avaldama tuhanded demonstrandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles