Moskva seob mööndused raketikilbist loobumisega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene strateegiliste raketivägede komandör kindralpolkovnik Nikolai Solovtsov tutvustamas president Dmitri Medvedevile mandritevahelisi rakette Teikovo diviisis.
Vene strateegiliste raketivägede komandör kindralpolkovnik Nikolai Solovtsov tutvustamas president Dmitri Medvedevile mandritevahelisi rakette Teikovo diviisis. Foto: AP / Scanpix

Venemaa lõpetab osa strateegiliste relvade arendamise, kui USA matab maha plaani rajada raketikilp Euroopa idaossa, kinnitas täna meediale kõrge sõjaväelane.


«Kui ameeriklased loobuvad oma kolmanda positsioonipiirkonna plaanidest ja teistest strateegilise raketitõrjesüsteemi elementidest, siis me kindlasti vastame sellele samaga,» kinnitas Interfaxile strateegiliste raketivägede komandör kindralpolkovnik Nikolai Solovtsov.

«Me lihtsalt ei vaja tervet rida programme, kalleid programme,» lisas ta. Kolmas positsioonipiirkond viitab kaitserajatistele Poola ja Tšehhi pinnal, mis ei ole Moskvale sugugi meeltmööda.

«Meil ei ole täna ideoloogilisi põhjuseid konfrontatsiooniks ja me ei kavatse kedagi hirmutada oma strateegilise relvastuse arendamise plaanide elluviimisega,» väitis kindral. «Me teeme lihtsalt seda, mida nõuavad tänase päeva reaalsused.»

Solovtsov rääkis aga eraldi ka sellest, et Venemaa kavatseb pikendada kolme aastakümne peale nõukogudeaegsete RS-20 Voivoda mandritevaheliste rakettide eluiga. NATO leeris tuntakse neid rakette «Saatanatena». Samal ajal kavatsevad venelased kindrali sõnu larendada ka uue põlvkonna relvi.

Vene välisministeeriumist kritiseeriti samal ajal USA lähenemist läbirääkimistele, millega soovitakse leida järglast aasta pärast aeguvale START-1 tuumarelvastuse piiramise leppele.

«USA poole pakutud lähenemine võib elimineerida võtmeelemendi meie kahepoolsetes suhetes: etteennustatavuse strateegilise relvastuse kontrollis, mis tõsiselt destabiliseeriks strateegilist olukorda,» ütles oma avalduses asevälisminister Sergei Rjabkov, kes kohtus alles sel nädalal oma USA kolleegi John Roodiga.

Solovtsov rääkis täna ajakirjanikele, et järgmise kümnendi lõpuks asendatakse Venemaal nõukogudeaegne tuumaarsenal uute süsteemidega, millel on «parandatud lahinguomadused» ja suutlikkus läbida kaitserajatisi nagu USA raketitõrjesüsteem.

USA relvastusalase läbirääkija ülesandeid täitev asevälisminister John Rood tõdes kolmapäeval, et Moskva on oma seisukohti Washingtoni plaanide suhtes veelgi karmistanud, millega ilmselgelt soovitakse testida uueks presidendiks peagi astuva Barack Obama sisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles