Migrantide päästelaev Aquarius otsib taas Vahemerel randumiseks sadamat (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid eile puhkamas päästelaeva Aquarius pardal.
Migrandid eile puhkamas päästelaeva Aquarius pardal. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS / SCANPIX

Inimõigusühendused kutsusid Euroopa valitsusi andma päästelaevale Aquarius luba randuda, et selle pardal olevad 140 Vahemerelt päästetud migranti saaks turvaliselt maabuda. Malta ja Itaalia on juba laeva vastuvõtmisest keeldunud.

Prantsuse ja Saksamaa heategevusühenduse SOS Mediterranée ja Piirideta Arstide hallatava Aquarius korjas 141 inimest üles kahe eri päästeoperatsiooni käigus Liibüa rannikul eelmisel nädalal.

Alus oli just hakanud eile liikuma põhjapoole Euroopa suunas, kui Liibüa rannikuvalve kutsus nad tagasi, et korjata üles kümme väikeses fiiberklaasist paadis hulpivat inimest. Päästetööde ajal küsisid SOS Mediterranée ja Piirideta Arstide nõu, kuhu merelt leitud inimesed toimetada.

Aquarius on Vahemerel päästetöödel osalenud alates 2016. aasta algusest ja aidanud enam kui 29 000 inimest, neist suurem osa Aafrikast pärit migrandid. Kuni tänavu suveni toimetati merelt päästetud inimesed Itaaliasse.

Nüüdse juhtumi puhul keeldus Malta kohe Aquariust vastu võtmast ning Itaalia kinnitas nädalavahetusel, et laev pole nende sadamates teretulnud.

Pärast populistliku valitsuse võimule saamist riigis tänavu juunis sulges Itaalia aga kõik oma sadamad valitsusväliste ühenduste laevadele, süüdistades organisatsioone illegaalse immigratsiooni edendamises ja inimsmugeldajate abistamises. Ühendused on süüdistused ümber lükanud.

Juunis korjas Aquarius merelt üles 629 migranti, nende seas palju lapsi ja mitu rasedat naist, kuid nii Itaalia kui Malta keelasid alusel randuda, mistõttu hulpis päästelaev pikalt Vahemerel, enne kui Hispaania lubas laeva oma sadamasse.

Ka nüüdse juhtumi puhul keeldus Malta kohe Aquariust vastu võtmast ning Itaalia kinnitas nädalavahetusel, et laev pole nende sadamates teretulnud.

Itaalia transpordiminister Danilo Tonielli avaldas arvamust, et Gibraltari lipu all seilava päästelaeva pardal olevad inimesed peaks vastu võtma Suurbritannia. 

Tonielli lisas oma Twitteri-postituses, et laev asub praegu Malta vetes.

SOS Mediterranée ja Piirideta Arstid süüdistas eile Liibüa rannikuvalvet inimeste ohtu seadmises, sest nad ei teatanud kohe hädas olevatest paatidest. Päästelaeva meeskonna teatel oli ka teised piirkonnas olnud laevad hädas migrante eiranud.

Laeva meeskonnaliige mängimas eile Aquariuse pardal Vahemerelt päästetud lastega.
Laeva meeskonnaliige mängimas eile Aquariuse pardal Vahemerelt päästetud lastega. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS / SCANPIX

«Laevad ei pruugi vastata hädakutsungitele, sest nad pelgavad merele hulpima jäämist ja et neile keelatakse turvalist sadamat,» lausus Aquariuse pardal olev Piirideta Arstide projektijuht Aloys Vimard.

«Poliitika, mille eesmärk on takistada iga hinnaga inimeste jõudmist Euroopasse, toob kaasa rohkem kannatusi ja sunnib neid, kes on juba haavatavas olukorras, võtma turvalisusesse pääsemiseks ette veelgi ohtlikumaid teekondi,» lisas ta.

Alates 2014. aastast on Itaalia rannikul jõudnud üle 650 000 migrandi, kuid sisserändajate hulk on viimase aasta kestel järsult langenud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles