Erdoğan süüdistab USAd katses Türgile nuga selga lüüa (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan esinemas täna toimunud suursaadikute lõunal Ankaras.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan esinemas täna toimunud suursaadikute lõunal Ankaras. Foto: KAYHAN OZER / AFP / SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas Ameerika Ühendriike katses lüüa Türgile nuga selga seoses kasvavate diplomaatiliste pingetega, mis said alguse ameeriklasest pastori vangistamisega.

«Te käitute ühelt poolt strateegilise partnerina, kuid tulistate teisalt oma strateegilisele partnerile jalga,» ütles president Ankaras toimunud konverentsil. «Me oleme koos NATOs, kuid te üritate oma strateegilisele partnerile nuga selga lüüa. Kas säärane asi on aktsepteeritav?»

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu kutsus aga täna USAd üles jääma Ankara ustavaks liitlaseks NATOs.

«Ootame, et USA säilitab ustavuse meie tavapäraselt sõbralikele suhetele ja liitlassuehetele NATOs,» ütles ta agentuuri Anadolu teatel Ankaras esinedes.

Minister lisas, et tema riik on avatud diplomaatiliseks suhtluseks Ühendriikidega, kuid hoiatas, et Washingtoni-poolne surve ei anna mingit tulemust.

«Oleme diplomaatilisele konsensusele avatud, kuid surve on vastuvetamatu ja võimatu,» rõhutas Çavuşoğlu.

USA-Türgi suhted on madalseisus pärast Washingtoni otsust kehtestada Türgis vangis peetava vaimuliku Andrew Brunsoni tõttu sanktsioonid kahele Türgi ministrile.

Lisaks kehtestas USA president Donald Trump Türgi alumiiniumile ja terasele topelttollid, mis tõi kaasa Türgi liiri odavnemise.

Erdoğan ütles, et Türgi on sattunud majanduslikku piiramisrõngasse ja nimetas liiri kukkumist rünnakuks riigi vastu, kuid kinnitas, et türklastel ei tarvitse muretseda.

«Asi ei ole sugugi nii, nagu oleks meiega lõpp. Türgi majanduse dünaamika on tugev ja kindel ja on seda ka edaspidi,» ütles president.

Riigipea taunis ka nn majandusterrorit sotsiaalmeedias ning kinnitas, et kohtusüsteem on astunud samme spekulantide karistamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles