Eesti tahab Jeemeniga sõlmida diplomaatilised suhted

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni lipp.
Jeemeni lipp. Foto: Corbis / Scanpix

Eesti plaanib lähiajal sõlmida diplomaatilised suhted Jeemeni vabariigiga, millele peaks järgnema Araabia poolsaarel asuva riigi suursaadiku nimetamine.

Täna kohtus välisminister Urmas Paet Austria pealinnas Viinis Jeemeni välisministri Abu Bakr Abdullah Al-Qirbi ja Saudi Araabia kuningriigi välisasjade riigiministri Nizar Obeid Madaniga, teatas välisministeerium.

Kohtumisel oli kõne all diplomaatiliste suhete sõlmimine kahe riigi vahel ning lepiti kokku sõlmida lähiajal kahe riigi vahel diplomaatilised suhted. «Sellele saab järgneda Jeemeni mitteresideeriva suursaadiku nimetamine Eestisse,» ütles välisminister Urmas Paet.

Veel kõneldi piraatluse vastasest võitlusest Jeemeni vahetus naabruses Adeni lahes ning olukorrast Somaalias.

Jeemeni välisministri Abu Bakr Abdullah Al-Qirbi sõnul oleks Somaalia olukorra parandamiseks ja piraatluse vastase võitluse tugevdamiseks vajalik rahvusvaheliste rahuvalvejõudude kaasamine.

Ta märkis, et selles saab suuremat rolli mängida ka Euroopa Liit. Välisminister Paeti sõnul alustas Euroopa Liit kaks nädalat tagasi sõjalise operatsiooniga piraatluse vastaseks võitluseks Somaalia rannikul.

Kohtumisel Saudi Araabia välisasjade riigiministriga tegi välisminister Paet ettepaneku vastastikku aukonsulite nimetamiseks. Samuti esitas Paet Saudi Araabia ministrile küllakutse Eestisse.

Paeti sõnul soovib Eesti Saudi Araabiaga luua lepingulise baasi ning arendada kontakte nii poliitika- kui majandusvaldkonnas. Ta tegi Saudi Araabiale ettepaneku ka äridelegatsiooni visiidiks Eestisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles