FBI vallandas Trumpi sõnumites kritiseerinud uurija (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI direktor Christopher Wray Valges Majas briifingul
FBI direktor Christopher Wray Valges Majas briifingul Foto: Polaris/SIPA / Polaris/SIPA/Scanpix

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) vallandas uurija Peter Strzoki, kes oli seotud eriprokurör Robert Muelleri Venemaa-uurimisega ning saatis kolleegile president Donald Trumpi kritiseerinud tekstsõnumeid.

Strzok kõrvaldati Muelleri meeskonnast aasta eest, kui kõnealused tekstsõnumid avalikkusesse jõudsid. Sestpeale võttis FBI luubi alla tema tööpraktika.

FBI asejuht David Bowdich vallandas Strzoki reedel, ütles uurija advokaat Aitan Goelman esmaspäeval.

Advokaat kritiseeris vallandamist. Tema sõnul vallandati Strzok poliitilise surve tõttu, et «karistada eriagent Strzoki poliitilise sõnavõtu eest, mida kaitseb esimene konstitutsiooniparandus» ehk sõnavabadus.

Strzoki vallandamine «peaks tekitama suurt muret kõikidele ameeriklastele», ütles advokaat.

Tema sõnul eiras FBI juhtkond FBI ametialase vastutuse osakonna soovitust, et Strzoki jaoks oleks «asjakohane karistus» 60 päeva palgata puhkust ning madalamale töökohale määramine.

FBI pole vallandamist esialgu kommenteerinud.

Strzok oli juhtis FBI uurimist, mille keskmes oli demokraat Hillary Clintoni e-kirjaserver. Clinton oli ühtlasi ka Trumpi pearivaal 2016. aasta presidendivalimistel.

Vabariiklased ja Trump väidavad, et Strzok oli kallutatud, sest nimetas tekstsõnumites Trumpi «õnnetuseks» ja ütles nendes, et «me peatame» Trumpi kandidatuuri. Strzok ütles juulis esindajatekojas toimunud ülekuulamisel, et sõnumid tema uurimist ei mõjutanud.

Trump on Strzoki Twitteris korduvalt kritiseerinud. Presidendi hinnangul näitavad sõnumid, et Muelleri uurimine on temavastane pettus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles