Nobeli meditsiinipreemia ümber lahvatas korruptsiooniskandaal

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti-Rootsi ravimitootja AstraZeneca logo.
Briti-Rootsi ravimitootja AstraZeneca logo. Foto: AFP / Scanpix

Nobeli meditsiinipreemia maine võib saada tugeva hoobi, sest Nobeli assamblee ja komisjoni liikmed võivad olla segatud ulatuslikku korruptsiooniskandaali.


Selle aasta Nobeli meditsiinipreemia pälvis kolm teadlast - pool aust läks sakslasele Harald zur Hausenile emakakaelavähki põhjustava papiloomviiruse (HPV) leidmise eest ja teise poole jagasid prantslased Francoise Barre-Sinoussi ja Luc Montagnier HI-viiruse avastamise eest.

Teatavasti määrab Nobeli meditsiinipreemia laureaadi Rootsi Karolinska instituudi Nobeli assamblee, kelle üks liige, Bo Angelin, kuulub rahvusvahelise ravimitootja AstraZeneca juhtkonda. Sama farmaatsiaettevõte on aga välja töötanud HPV-vastase vaktsiini, kirjutas timesonline.co.uk.

Uurijad üritavadki nüüd selgusele jõuda, kas ravimigigant võis Nobeli assamblee liikmele survet avaldada.

Kahtlustus lasub ka viieliikmelise Nobeli komitee liikmel Bertil Fredholmil, kes oli 2006. aastal AstraZeneca konsultant ja sai ettevõtte käest ka palka.

«Bo Angelini seotus Nobeli komiteega on täiesti sõltumatu tema rollist AstraZeneca juhtkonnas,» kinnitas ravimifirma esindaja, kelle sõnul tegi firma kahe aasta eest Fredholmiga küll koostööd, kuid eitas talle igasugust altkäemaksu pakkumist.

Lisaks sellele sponsoreerib ravimiettevõtte Nobeli preemiaga seotud veebilehti Nobel Media ja Nobel Web. Kumbki osapool polnud nõus lepingu üksikasju avaldama, kuid vaatlejate hinnangul võib sponsorleping järgmise kolme aasta jooksul tuua Nobeli fondile sisse sadu tuhandeid dollareid.

Lisaks korruptsioonijuhtumile alustas Rootsi prokuratuur eraldi juurdlust ka võimaliku altkäemaksu juhtumi kohta, sest mõned Nobeli assamblee liikmed on tunnistanud, et nende kallihinnalised Hiina-reisid maksti kinni Hiina valitsuse poolt.

Vastutasuks pidid nad avaldama, kuidas Nobeli kandidaate valitakse, kirjutas thelocal.se. Nende meeste hulgas, kes 2006. aasta märtsist kuni 2008. aasta jaanuarini Hiinat külastasid oli ka Fredholm.

Nobeli teaduspreemia rahaline väärtus oli sel aastal 10 miljonit Rootsi krooni (ligi 16 miljonit Eesti krooni). Pool füsioloogia- või meditsiinipreemia summast läks zur Hausenile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles