Horvaatia parlament otsustas ignoreerida Serbia sõjakuritegude otsuseid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1991: Serbia sõdurid ja horvaadist tsiviilisik Vukovaris.
1991: Serbia sõdurid ja horvaadist tsiviilisik Vukovaris. Foto: SCANPIX

Horvaaatia parlament otsustas täna ignoreerida kõiki Serbias seoses 1990ndate sõjas toimunuga Horvaatia kodanike üle langetatavaid otsuseid, vahendab uudistevõrk AFP.


Saadikud võtsid vastu seaduse, mis kuulutas kehtetuks kõik õigusaktid, mis on seotud aastatel 1991-1995 käinud sõjaga ja kus Horvaatia kodanikke kahtlustatakse, süüdistatakse või karistatakse sõjakuritegude eest. Sama seadusega teatas parlament ka, et Horvaatia justiitsvõim ei tee koostööd Serbia kolleegidega uurimistoimingutes, mis lähevad vastuollu Horvaatia õiguskorraga ning kahjustavad nende riigi suveräänsust ja julgeolekut.

151-kohalises parlamendis toetas seda seadust 72 saadikut. Samas jättis aga hääletamata opositsioon, mis boikotib parlamenti.

Seda seadust on juba enne vastuvõtmist kritiseerinud nii EL kui ka Horvaatia enda president Ivo Josipovic ja peaprokurör Mladen Bajic.

Serbia justiitsministeeriumi esindaja tõdes, et täna Zagrebis langetatud otsus ei aita kaasa piirkondlikule leppimisele ning nõrgestab aastaid kestnud pingutusi ning kokkuleppeid selleks, et neid kohtuprotsesse efektiivsemalt pidada.

Impulss selle seaduse vastuvõtmiseks tuli pärast seda, kui mitmed Horvaatia ametnikud ja rühm sõjaveterane sai süüdistuse 1990ndail Serbias sõjakuritegude sooritamises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles