Tuneesia näitas esimeste vabade valimistega eeskuju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelik tuneeslanna eile pärast valimas käimist.
Õnnelik tuneeslanna eile pärast valimas käimist. Foto: SCANPIX

Araabia kevade sünnipaigas Tuneesias toimusid eile riigi ajaloo esimesed vabad valimised. Loodavas põhiseaduslikus assamblees saavad ilmselt enim kohti islamistid.

Küsitluste järgi võidab valimised arvatavasti islamistlik erakond Ennahda, kuid jääb 217-kohalises assamblees siiski enamusest ilma. Assamblee ülesandeks on koostada uus põhiseadus ning nimetada ametisse president, kes moodustaks ajutise valitsuse. Samuti on sellel õigus võtta vastu seaduseid ja riigieelarve, vahendas AFP.

Valimisosalus oli üle ootuste suur. Paljude jaoskondade juures olid juba enne päikesetõusu pikad valijate järjekorrad, sest seni puudus rahval võimalus riigi tuleviku üle otsustamisel kaasa lüüa. Tuneesias kehtis aastakümneid autoritaarne kord, kus valimiste võitja oli teada juba enne hääletust.

Euroopa Liidu vaatlejad hindasid valimiste korraldust õnnestunuks. «Inimesed on rahulikud, õnnelikud ja kannatlikud,» ütles eile vaatlusmissiooni juht Michael Gahler.

USA president Barack Obama õnnitles tuneeslasi vabade valimiste korraldamise puhul üheksa kuud pärast diktaator Zine el-Abidine Ben Ali kukutamist, öeldes, et see on oluline edusamm.

Valimiste esialgsed tulemused võivad selguda täna, lõplikud tulemused teatatakse homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles