Trump allkirjastas kaitse-eelarve seaduse ja kutsus üles muutma Balti õhuturbe mandaati (39)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastas eile riigi järgmise aasta kaitse-eelarve, milles on muu hulgas üleskutse muuta NATO Baltimaade õhuturbemissioon õhutõrjemissiooniks.

Eile allkirjastatud kaitse-eelarve suurus on 716 miljardit dollarit ja kongress on eelarve heaks kiitnud.

Kaitse-eelarve seadus näeb ette, et Ameerika poliitiline ja sõjaline juhtkond peab uurima võimalust muuta NATO Baltimaade õhuturbemissioon Balti õhukaitsemissiooniks.

Leedu ametnikud on liitlastega seda küsimust juba mitu aastat arutanud. Missiooni mandaadi muutmine tähendaks, et Baltimaades baseeruvad NATO hävitajad saaksid kriisi korral täita lahinguülesandeid.

NATO Balti õhuturbemissiooni hävitajad Šiauliai lennuväljal Leedus.
NATO Balti õhuturbemissiooni hävitajad Šiauliai lennuväljal Leedus. Foto: Ints Kalnins / Reuters

President Trumpi allkirjastatud seaduses on ka üleskutse kongressile jätkata Balti riikide toetamist USA vägede kestva kohalolekuga, USA erivägede väljaõppe- ja tugitegevuse ning õppustega agressiooni tagasilöömiseks, interoperatiivsuse edendamise ja vastupidavuse suurendamisega.

Kongress kiitis oktoobris algava 2019. rahandusaasta kaitse-eelarve ning kaitsepoliitilisi seisukohti sisaldava dokumendi heaks augusti alguses. Dokumendis on mitu tähtsat sätet, nagu varghävitaja F-35 müügikeeld Türgile ja USA ning Venemaa sõjalise koostöö keeld, millele Valge Maja avaldas ägedat vastuseisu.

Seadus võimaldab presidendil tühistada sanktsioonid riikide vastu, mis on varem ostnud Vene relvastust, kuid nüüd soovivad hankida seda Ühendriikidelt. Seadus näeb ette 2,6-protsendist palgakasvu USA sõduritele ning eraldab miljardeid dollareid sõjalise taristu parendamisele.

President Donald Trump külastas eile Fort Drumi sõjaväebaasi.
President Donald Trump külastas eile Fort Drumi sõjaväebaasi. Foto: Carolyn Kaster / AP

Trump ütles New Yorgi osariigis Fort Drumi sõjaväebaasis USA sõduritele, et selle seaduse vastuvõtmise tähistamiseks pole paremat kohta. Presidendi sõnul vormistab seadus tegevteenistuses sõduriteks, reservväelasteks ja rahvuskaartlasteks mitu tuhat uut värvatut ning asendab vananevad tankid, lennukid, laevad ja helikopterid edasijõudnuma ja surmavama tehnoloogiaga.

«Loodetavasti saame nii tugevaks, et me ei pea seda kunagi kasutama. Aga kui me peaksime, ei oleks kellelgi võimalustki,» lausus Trump.

USA asepresident Mike Pence.
USA asepresident Mike Pence. Foto: Ting Shen / imago/Xinhua

USA asepresident Mike Pence kutsus neljapäeval looma aastaks 2020 kuuenda väeliigina kosmoseväed. Ühendriikide sõjavägi koosneb praegu maaväest, mereväest, õhujõududest, merejalaväest ja rannavalvest ning kuuenda väeliigi asutamine vajab kongressi heakskiitu. Praegu on enamik USA kosmosevõimeid õhujõudude hallata.

Trump andis juunis kaitseministeeriumile korralduse alustada viivitamatult vajalikku protsessi kosmosevägede loomiseks relvajõudude kuuenda väeliigina, sõnas Pence Pentagonis peetud kõnes, kutsudes kongressi eraldama USA  kosmosejulgeolekule järgmisel viiel aastal täiendavad kaheksa miljardit dollarit.

Esmalt loob kaitseministeerium USA kosmoseväejuhatuse, mis koondaks sõjaväelasi olemasolevatest väeliikidest.

USA kaitseministeeriumi roll kosmoses on üha suurema tähelepanu all asjaolu tõttu, et Ühendriigid toetuvad järjest enam satelliitidele, mida on kosmoses raske kaitsta. Satelliidid on hädavajalikud side-, navigeerimis-, luure- ja muude sõjaväe ja majanduse jaoks elutähtsate funktsioonide jaoks.

Ühendriikide luureteenistused teatasid varem sel aastal, et Venemaa ja Hiina töötavad välja hävitusjõuga ja ilma selleta satelliitidevastaseid relvi kasutamiseks tulevases sõjas. Samuti tuntakse üha enam muret küberrünnakute pärast, mis võivad võtta sihikule satelliiditehnoloogia võimalusega jätta USA väed lahingus ilma elektroonilisest sidepidamisest ja navigeerimisvõimest.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles