Euroopasse on paari aastaga jõudnud 17 uut uimastit

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopas on uut tüüpi uimastite levik üha süvenev probleem, sest 2009. aastaga võrreldes on tuvastatud 17 uut uimastit.

Euroopa Komisjon hakkab suuremat rõhku pöörama uut tüüpi narkootikumidele, mis toimivad sarnaselt ecstasy’le ja kokaiinile.

Uut tüüpi uimastid, mis ei ole sugugi vähem ohtlikud kui juba keelustatud ained, muutuvad üha populaarsemaks. Vastavalt hiljuti avaldatud Eurobaromeetri uuringule tunnistab 6,2 protsenti Eesti noortest, et on neid kasutanud.

«Euroopal tuleb uimastite levikule otsustavalt vastu astuda,» ütles Euroopa Liidu õigusküsimuste volinik Viviane Reding. «Selleks, et takistada uimastite tarnimist ja vähendada nende nõudlust, tuleb meil koordineerida tegevust terve Euroopa Liidu tasandil, muu hulgas määrata hoiatavaid kriminaalkaristusi.»

«Reeglid peavad olema tõhusad ja lünkadeta, et inimesed ja eriti noored ei langeks uimastite küüsi, sest need kujutavad erilist ohtu nende tervisele ja käekäigule,» lisas Reding.

Euroopa Komisjonil on plaanis muuta rangemaks uusi psühhoaktiivseid aineid käsitlevad Euroopa Liidu õigusaktid, samuti tugevdada piiriülese uimastiäri vastu võitlemist kriminaalõiguse vahenditega.

Lisaks töötatakse välja tõhusamad eeskirjad uimastiärist saadud tulude konfiskeerimiseks. Erilist tähelepanu pööratakse ka riikidele, kus narkootikume toodetakse või mille kaudu neid Euroopasse toimetatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles