Rootsi peaminister mõistis autode süütamise karmilt hukka (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Lofven (keskel) eile Göteborgis.
Rootsi peaminister Stefan Lofven (keskel) eile Göteborgis. Foto: Henrik Brunnsgard/TT / TT NEWS AGENCY / Scanpix

Rootsi peaminister mõistis karmilt hukka sotsiaalmeedia vahendusel organiseeritud rünnakutelaine, mille käigus süüdati riigi erinevates piirkondades kokku sadakond autot.

Rootsi peaminister Stefan Löfven mõistis raadiousutluses vägivalla teravalt hukka.

«Olen maruvihane. Minu küsimus süütajatele on: mida kuradit te enda meelest teete?,» sõnas peaminister riigiraadiole. «Te rikute kõik ära iseenda, oma vanemate ja naabruskonna jaoks.»

Peaministri sõnul tundus süütamiste laine väga koordineeritud, peaaegu nagu sõjaväeline operatsioon.

Rootsis süüdati esmaspäeva öösel vastu teisipäeva sadakond autot ja ööl vastu tänast veel paar masinat. Sündmus leidis aset mõni nädal enne eesootavaid valimisi septembri alguses.

Tuletõrjujad sündmuspaigal.
Tuletõrjujad sündmuspaigal. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Ühel süütamispaigal tehtud video põhjal olid süütajateks tumedas riides noored. Enamik autosid süüdati Göteborgis ja Trollhättanis, mitu autot põletati ka Stockholmis ja Uppsalas.

Rootsi päevalehe Göteborgs-Posten kohaselt kahtlustatakse vandalismis kolme noormeest, kellest üks tabati eile Türgi piiril kohaliku politsei poolt ja saadeti tagasi Rootsi.

Politsei teatel ei ole neil andmeid vägivallalaine motiivide kohta, kedagi kinni peetud ei ole. Politsei kõneisiku Hans Lippensi sõnul võidi süütamine organiseerida sotsiaalmeedia kaudu.

Opositsiooniliste Mõõdukate juht Ulf Kristersson ütles Facebooki-kommentaaris, et Rootsi on pidanud sääraseid juhtumeid liiga kaua taluma. «Sellele tuleb nüüd lõpp teha,» kirjutas opositsioonipoliitik.

Justiits- ja siseasjade minister Morgan Johansson nimetas rünnakuid põlastuväärseteks. 

«Eelmisel aastal karmistas valitsus karistusi vandalismi eest, mis võimaldab määrata teo eest kuni kuue aasta pikkuse vanglakaristuse. Loodan, et need kurjategijad vahistatakse ja nad saavad teenitud karistuse,» säutsus minister Twitteris.

Vandaalid ründasid kaubanduskeskuste ja haiglate parklates parkinud autosid. 

Kõige suurem kogunemine leidis aset Trollhättanis linnas, kus autosid süütas 40 inimest. Lisaks rünnati sündmuskohale saabunud politseinikke, keda loobiti kividega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles