Horvaatia politsei ründab ja röövib Bosniast saabuvaid põgenikke (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia ja Hertsegoviinast on saanud põgenike oluline peatuspunkt teel Lääne-Euroopasse.
Bosnia ja Hertsegoviinast on saanud põgenike oluline peatuspunkt teel Lääne-Euroopasse. Foto: Amel Emric / AP / Scanpix

Põgenikud süüdistavad Horvaatia politseid rünnakutes ja röövimistes, mille käigus on neid löödud, varastanud või lõhutud nende vara ja ässitatud neile kallale koeri.

Põgenike ja vaatlusgruppide tunnistuste kohaselt rakendavad Horvaatia politseijõud süstemaatilist vägivalda ja vargusi Lääne-Euroopasse suunduvate migrantide ja põgenike vastu.

Ajaleht Guardian vestles mitmete põgenikega Bosnia ja Hertsegoviina ning Horvaatia piirilinnades, kes tunnistasid, et nad on piiriületuse käigus langenud Horvaatia politsei rünnaku alla. Väidetavalt on rünnatud eelkõige mehi. Mitmed põgenikud tõdesid, et Horvaatia politsei lõhkus või varastas nende telefoni, samuti teatati rahavargustest. 

«Kümne päeva eest võtsid nad kogu meie raha,» ütles 30-aastane Chouaïb Alžeeriast. «Rohkem kui 1000 eurot. Nad rebisid katki minu passi ja seejärel hakkasid meid kumminuiadega peksma. Mägedes riskime oma eluga. Me ei maga. Me võime saada surma. Hästi, politsei püüab meid kinni ja saadab meid tagasi, see on normaalne. Ent miks nad meid peksavad? Miks nad meid alandavad?»

«Viimasel korral võtsid nad meie grupilt neli telefoni ja ühe akupanga, nad lihtsalt varastasid need,» ütles 48-aastane naine Afganistanist. «Nad peksid mehi, aga mitte naisi. Ent kui ma karjusin, et nad annaksid tagasi mu telefoni, lõid nad vastu selga ja pead ka mind.»

Kõigi nende vägivallajuhtumite tõestamine ei ole kerge, ent vaatlusorganisatsioonid tunnistavad, et olukord piiril on halb.

Eelmisel aastal saabus Bosnia ja Hertsegoviinasse vähem kui tuhat põgenikku, tänavu on neid saabunud vähemalt 9000. Peamiselt on tegemist Afganistani, Iraania ja Süüria päritolu põgenikega.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles