Venemaal vahistati sadakond maksutõusu vastu protestijat

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OMONi eriüksuslased.
OMONi eriüksuslased. Foto: AP / Scanpix

Kaug-Idas asuvas Vladivostokis vahistasid OMONi eriüksuslased sadakond meeleavaldajat, kelle hulgas oli ka ajakirjanikke. 


Täna korraldati mitmes Vene linnas meeleavaldusi väljaspoolt Venemaad ostetud autode pealt makstava tollimaksu tõstmise vastu, kirjutas Interfax.

Vladivostokis toimunud registreerimata meeleavaldusel vahistati Reutersi andmetel sadakond meeleavaldajat. Interfax arreteeritute täpset arvu ei osanud täpsustada.

Pealtnägijate sõnul võttis Južno-Sahhalinskis toimunud rahumeelesest meeleavaldusest osa 500-600 inimest, Vladivostokis kogunes paarsada ning Kemerovos sadakond protestijat.

Tomskis pidurdasid 20 kilomeetrise tunnikiirusega sõitvad autod protestimärgiks liiklust. Meeleavaldused toimusid ka Habarovskis, Blagoveštšenskis, Barnaulis, Moskvas, Kaliningradis ja mitmel pool mujal.

OMON nõudis Vladivostokis ruuporitega meeleavalduse laialiminekut, kuid kui demonstrandid sellele ei reageerinud, hakkasid korratagajad inimesi vahistama. Reutersi teatel peksid eriüksuslased vähemalt ühte meeleavaldajat ning lõhkusid operaatori varustuse.

Meeleavaldajate sõnul protestisid nad hiljuti valitsuse heakskiidu saanud kava vastu, mille eesmärk on importautode, peamiselt Jaapanist pärit kasutatud veokite, pealt saadavate maksude tõstmise abil turgutada finantskriisist räsitud kohalikku autotööstust.

Kõige valusamini lööb sese Venemaa Kaug-Ida elanike rahakoti pihta, sest seal tegutsevad paljud Jaapanist pärit kasutatud autode riikitoomise ja nende müügiga.

Välismaalt ostetud kasutatud autode maks tõuseb 12. jaanuarist kaks korda ja uute veokite pealt hakatakse kasseerima kolm korda rohkem, kirjutas RIA Novosti.

«Minu jaoks on autoäri ainus võimalus oma pere toetamiseks,» ütles meeleavaldusel osalenud Nikolai Kostalenko, kes tundis, et valitsuse kava ohustab tema töökohta.

Venemaa autoomanike liidu juht Sergei Kanajevi hinnangul tuleks alandada kõikide autode tollimakse proportsionaalselt, ning alandada kütusehinda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles