Jaapanis evakueeritakse vulkaanihirmus inimesi

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuchinoerabu saar
Kuchinoerabu saar Foto: / AP/ Scanpix

Jaapanis ähvardab purskama hakata Kuchinoerabu vulkaan, mistõttu on ametivõimud hakanud lõunasaarelt inimesi evakueerima.

Jaapani Meteoroloogiaagentuuri hinnangul on Kuchinoerabujima saare vulkaanilised maavärinad ja väävlitase tõusnud ülikõrgele tasemele, kirjutas news.com.au. Seetõttu tõsteti Tokyost ligi tuhat kilomeetrit lõunas asuva saare vulkaanipurske hoiatus eile neljandale tasemele (kõrgeim võimalik on viies tase). Saarel on alustatud inimeste evakueerimisega.

Kuchinoerabu mägi kaotas kolm aastat tagasi plahvatuslike vulkaanipursete tõttu terve oma tipu. Vulkaaniline tuhk, gaas ja suits tõusis tuhandete meetrite kõrgusele taevasse ning jõudis lõpuks merre. Siis evakueeriti terve saare elanikkond, kellest nüüdseks on paljud naasnud. Hetkel elab saarel ligi sada inimest.

Jaapanis on 110 aktiivset vulkaani ning neist 47 on pideva jälgimise all. 2014. aastal hukkus Ontake vulkaani purskes 63 inimest, mis oli suurima hukkunute arvuga vulkaanipurse 90 aasta jooksul.

Selle aasta jaanuaris hukkus üks Jaapani sõjaväelane, kui ta sai pihta vulkaanist välja lennanud kividega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles