Rootsi autosüütamistes kahtlustatav tabati Türgis (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööl vastu teisipäeva süüdati Rootsis sadakond autot.
Ööl vastu teisipäeva süüdati Rootsis sadakond autot. Foto: Joachim Nywall / NYWALL MEDIA AB / Scanpix

Türgi ametivõimud tabasid 1999. aastal sündinud noormehe, keda kahtlustatakse seotuses vandalismiga Rootsi linnades, mille käigus süüdati sadakond autot.

Noormees tabati Türgis, kuhu ta põgenes väidetavalt pärast tulekahjude süütamise organiseerimist. Lisaks Türgis tabatud noormehele on Rootsis vahistatud veel kaks inimest. 

Juurdluse käigus kahtlustati süütamistega seoses veel mitmeid noormehi, aga kuna nad on nooremad kui 15-aastased, pidi politsei nad vabastama.

Rootsis süüdati ööl vastu teisipäeva sadakond autot ja ööl vastu tänast veel paar masinat.

Ühel süütamispaigal tehtud video põhjal olid süütajateks tumedas riides noored. Enamik autosid süüdati Göteborgis ja Trollhättanis, mitu autot põletati ka Stockholmis ja Uppsalas.

Politsei teatel ei ole neil andmeid vägivallalaine motiivide kohta, ent politsei kõneisiku Hans Lippensi sõnul võidi süütamine organiseerida sotsiaalmeedia kaudu.

Rootsi peaminister Stefan Lofven (keskel) eile Göteborgis.
Rootsi peaminister Stefan Lofven (keskel) eile Göteborgis. Foto: Henrik Brunnsgard/TT / TT NEWS AGENCY / Scanpix

Rootsi peaminister Stefan Löfven mõistis raadiousutluses vägivalla teravalt hukka.

«Olen maruvihane. Minu küsimus süütajatele on: mida kuradit te enda meelest teete?,» sõnas peaminister riigiraadiole. «Te rikute kõik ära iseenda, oma vanemate ja naabruskonna jaoks.»

Opositsiooniliste Mõõdukate juht Ulf Kristersson ütles Facebooki-kommentaaris, et Rootsi on pidanud sääraseid juhtumeid liiga kaua taluma. «Sellele tuleb nüüd lõpp teha,» kirjutas opositsioonipoliitik.

Justiits- ja siseasjade minister Morgan Johansson nimetas rünnakuid põlastuväärseteks. 

«Eelmisel aastal karmistas valitsus karistusi vandalismi eest, mis võimaldab määrata teo eest kuni kuue aasta pikkuse vanglakaristuse. Loodan, et need kurjategijad vahistatakse ja nad saavad teenitud karistuse,» säutsus minister Twitteris.

Vandaalid ründasid kaubanduskeskuste ja haiglate parklates parkinud autosid. 

Kõige suurem kogunemine leidis aset Trollhättanis linnas, kus autosid süütas 40 inimest. Lisaks rünnati sündmuskohale saabunud politseinikke, keda loobiti kividega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles