Balti rahvaesindajad kutsusid ELi liidreid nõudma Sentsovi vabastamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulis kutsusid meeleavaldajad Kiievis üles Oled Sentsovi vabastamisele.
Juulis kutsusid meeleavaldajad Kiievis üles Oled Sentsovi vabastamisele. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / Scanpix

Eesti, Läti ja Leedu parlamendisaadikud saatsid pöördumise Euroopa Liidu liidritele, millles kutsuvad neid avaldama Vene võimudele survet vabastamaks Ukraina filmirežissöör Oleg Sentsov ja teised Ukraina rahvuslased, kes on Venemaal vangistatud poliitiliselt motiveeritud süüdistuste alusel.

Euroopa Ülemkogu presidendile Donald Tuskile, Euroopa Parlamendi esimehele Antonio Tajanile, Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile ja Euroopa Liidu välispoliitikajuhile Federica Mogherinile saadetud pöördumisele kirjutas alla kokku 18 Balti riikide parlamentide ja Euroopa Parlamendi liiget.

Allakirjutanute hulgas on kaheksa eestlast - Tunne Kelam, Tarmo Kruusimäe, Mart Nutt, Jürgen Ligi, Liisa Oviir, Henn Põlluaas, Enn Meri ja Mari-Ann Kelam.

Oleg Sentsov on olnud üle 90 päeva näljastreigil ja tema olukorda kirjeldatakse katastroofilisena. Võimud on keelanud talle kirjavahetuse, kohtumised erapooletute vaatlejatega ja adekvaatse meditsiinilise abi. Kui rahvusvaheline kogukond kiirelt ei sekku on tulemuseks Sergei Magnitski sarnane juhtum, märgitakse pöördumises.

Eelmisel nädalal Oleg Sentsovist vanglas tehtud pilt.
Eelmisel nädalal Oleg Sentsovist vanglas tehtud pilt. Foto: EPA / Scanpix

Venemaa föderaalne julgeolekuteenistus (FSB) arreteeris Euro Maidani proteste toetanud ning Krimmi annekteerimisele vastu oleva Sentsovi 10. mail 2014 tema Simferoopoli kodus. Moskvas ootas ta üle aasta kohtumõistmist.

Prokurör nõudis terroristliku loomuga tegudes süüdistatud Sentsovile 23 aastast vanglakaristust. Viimaks mõisteti Sentsov 20 aastaks vangi. Vangistust kannab ta Jakuutias. Vangistatud Ukraina kirjanik ja filmirežissöör Oleg Sentsov on olnud näljastreigil alates 14. maist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles