Moskva: USA kaitse-eelarve seadus on venevastane (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump hoiab käes riigi kaitse-eelarve seadust.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump hoiab käes riigi kaitse-eelarve seadust. Foto: Carolyn Kaster / AP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide 2019. aasta kaitse-eelarve seadus on loomult venevastane ja viib Vene-USA suhted ummikusse, ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova täna.

«Praktilises mõttes pikendab seadus, mis on saanud tähelepanuväärsel moel nime russofoobist senaatori John McCaini järgi, keeldu sõjalisele koostööle Venemaaga globaalsete väljakutsete ja ohtude tõsise halvenemise olukorras,» ütles Zahharova.

Zahharova märkis ka Euroopa Heidutusalgatuse (EDI) rahastamise suurendamist, mis toetab USA sõjalise kohaloleku suurendamist Euroopas ning vastuseisu niinimetatud Vene agressioonile. «Seadusel on ka teisi selgelt Venemaa-vastaseid sätteid,» lisas ministeeriumi kõneisik.

«USA uus kaitse-eelarve näeb ette teatud projektide rahastamise Venemaa- ja Hiina-vastaste poliitikate raames. Säärased sammud juhivad Venemaa ja USA suhted aina sügavamasse ummikusse ning muudavad problemaatiliseks võimaluse, et neid saaks juhtida konstruktiivsele teele,» ütles Zahharova.

USA järgmine, 716 miljardi dollari suurune kaitse-eelarve sisaldab muuhulgas üleskutset 6,3 miljardit dollari mahus Euroopa heidutusinitsiatiivi (EDI) raames muuta NATO Baltimaade õhuturbemissioon õhukaitsemissiooniks, investeerida Eestisse 15,7 miljonit dollarit erivägede treening- ja operatsioonikeskuse rajamiseks, räägitakse USA vägede püsivamast kohalolekust Balti riikides ja Poolas ning Läänemerel toimuva paremast jälgimisest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles