Venemaa: Türgis tapetud tšetšeenid olid arvatavad terroristid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled ja küünlad Domodedovo terminalis.
Lilled ja küünlad Domodedovo terminalis. Foto: SCANPIX

Venemaa võimude teatel olid möödunud kuul Istanbulis tapetud kaks tšetšeeni ilmselt seotud jaanuaris Moskva Domodedovo lennujaamas 37 inimelu nõudnud terrorirünnakuga.

16. septembril avasid seni tabamata isikud Türgi suurimas linnas tule auto pihta, milles viibisid Rustam Altermirov, Zaurbek Amrijev ja Berkkhaz Musajev, kellest ükski eluga ei pääsenud.

33-aastast Musajevi peeti seejuures kõige mõjukamaks islamivõitlejate komandöriks, kes elas väljaspool kodumaad. Ülejäänud kaks isikut olid väidetavalt Musajevi turvamehed.

Türgi meedia on spekuleerinud, et rünnaku taga on Vene eriteenistus. Tšetšeeni Kremli-meelse liidri Ramzan Kadõrovi sõnul andis nende tapmiseks aga käsu Põhja-Kaukaasia mässuliste liider Doku Umarov.

Uudistevõrgu AFP teatel andis Moskva piirkonnakohus juulis loa Altemirovi vahistamiseks, keda otsiti taga seoses Domodedovo pommirünnakuga.

Terroriaktiga seoses hoiavad Vene võimud kinni veel nelja kahtlusalust, kellele pole süüdistust siiski esitatud. Veel otsitakse taga kaht isikut, kellest üks on rünnaku eest vastutuse võtnud Venemaa tagaotsituim mees Umarov ning teine Aslan Bjutukajev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles