USA jõustas Põhja-Koreaga seoses sanktsioonid Hiina ja Vene firmadele (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp
USA lipp Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

USA rahandusministeerium teatas kolmapäeval sanktsioonide kehtestamisest Venemaa ja Hiina firmadele Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide majandusembargo rikkumise eest.

Ühendriikide rahandusametkond süüdistas Hiina firmat Dalian Sun Moon Star International Logistics Trading Co ja selle Singapuris asuvat harukompaniid SINSMS Pte. dokumentide võltsimises «ebaseaduslike» alkoholi- ja sigaretitarnete hõlbustamiseks Põhja-Koreasse.

Ebaseadusliku sigaretikaubandusega teenis Pyongyang miljard dollarit aastas, teatas ministeerium.

Venemaal baseeruv Profinet Pte. rikkus ÜRO sanktsioone sadamateenuste pakkumisega Põhja-Korea lipuga laevadele kolmes Vene sadamas, teatas rahandusministeerium musta nimekirja kantud Vene firma kohta ja lisas, et piirangud kehtestatakse ka Profinet Pte. juhile Vassili Koltšanovile, kes oli tehingutega isiklikult seotud.

«Rahandusministeerium tuletab laevatööstusele, sealhulgas lipuriikidele, laevaomanikele, operaatoritele, meeskonnaliikmetele, kaptenitele, kindlustusfirmadele, vahendajatele, naftafirmadele, sadamatele ja teistele meelde arvestatavaid riske, mida kujutavad endast Põhja-Korea laevanduspraktikad,» teatas USA rahandusministeerium.

Sanktsioonid on osa USA pretsedenditust majanduslikust survest Põhja-Koreale eesmärgiga sundida stalinistlik riik tuumarelvadest loobuma.

«Rahandusministeerium jätkab kehtivate sanktsioonide jõustamist Põhja-Korea vastu ja astub samme firmade, sadamate ja laevade blokeerimiseks ja karistamiseks, kes hõlbustavad ebaseaduslikke tarneid ja pakuvad Korea Rahvademokraatlikule Vabariigile (Põhja-Korea) tuluvooge,» sõnas rahandusminister Steven Mnuchin.

Nende sanktsioonide rikkumise tagajärjed jäävad tema sõnul kehtima Põhja-Korea lõpliku ja täielikult tõendatud tuumavabaks muutmise saavutamiseni.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert ütles teisipäeval, et Ühendriikide ja Põhja-Korea kõnelused Pyongyangi tuumarelvitustamise üle liiguvad õiges suunas.

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis 2017. aastal vastu kolm Põhja-Korea vastast sanktsioonipaketti Pyongyangi ekspordiartiklite keelamiseks eesmärgiga lõigata ära stalinistliku riigi tuluallikad, millega rahastatakse tuuma- ja raketiprogramme.

ÜRO teatas augusti algul raportis, et Pyongyang jätkab tööd oma tuuma- ja raketiprogrammide arendamisega, hiilib kauba avamerel laevalt laevale üleandmisega mööda maailmaorganisatsiooni sanktsioonidest ning jätkab süsi, raua ja teiste kaupade eksporti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles