USA nimetas Türgi vastumeetmeid kahetsusväärseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrew Brunsonit viiakse kohtuistungile Izmiris.
Andrew Brunsonit viiakse kohtuistungile Izmiris. Foto: MUSTAFA KOPRULU/EPA

Valge Maja nimetas kolmapäeval Türgi vastumeetmeid USA sanktsioonidele kahetsusväärseks ja kutsus türklasi veelkord üles ameeriklasest vaimuliku Andrew Brunsoni vabastamisele.

"USA kehtestas sanktsioonid enda riiklikest huvidest lähtudes. Nende omad on lihtsalt kättemaksuks," ütles Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders.

Sandersi sõnul on Türgi käitunud mitte milleski süüdi oleva Brunsoniga äärmiselt halvasti ja ebaõiglaselt ning see asi vajab lahendamist.

Türgi teatas kolmapäeval, et tõstab 533 miljoni dollari võrra tariife teatud USA kaupadele, võimendades tüli Ühendriikidega, mis tõi kaasa Türgi liiri vabalanguse. Riigiteatajas avaldatud otsuse kohaselt kehtestatakse lisatariifid muu hulgas riisile, sõidukitele, alkoholile, tubakale, söele ja kosmeetikatoodetele.

Türgi asepresident Fuat Oktay kirjutas Twitteris, et tegemist on vastumeetmetega "USA majandusrünnakutele".

Türgi liir on kukkunud viimastel nädalatel rekordmadalale, sel aastal on liir langenud umbes 42 protsenti. Investoritele ei valmista muret üksnes Türgi halvenevad suhted USA-ga, vaid ka valitsuse majanduspoliitika ja suur riigivõlg.

Türgi süüdistab USA-d "majandussõjas osana vandenõust riigi kahjustamiseks". Washington kehtestas hiljuti finantssanktsioonid kahele Türgi ministrile ning kahekordistas terase- ja alumiiniumitariife.

Türgi kohus ei rahuldanud kolmapäeval uut apellatsiooni ameeriklasest pastori vabastamiseks. Izmiri kohus lükkas Türgi riigitelevisiooni teatel apellatsiooni tagasi ja otsustas, et spionaažis ja terrorismile kaasaaitamises süüdistatav vaimulik jääb edasi koduaresti.

Türgi süüdistab türgiameeriklasest Brunsonit seotuses USA-s asuva islamivaimuliku Fethullah Güleniga, kes Ankara hinnangul korraldas 2016. aastal Türgis toimunud riigipöördekatse. Lisaks on Türgi vanglates kolm USA diplomaatiliste esinduste türklasest töötajat, keda Türgi süüdistab terrorismis.

USA valitsus usub, et Türgi hoiab Brunsonit ja kolme türklast kinni alusetult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles