USA president tühistas CIA endise juhi ligipääsuloa salastatud infole (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Brennan.
John Brennan. Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

USA president Donald Trump tühistas Luure Keskagentuuri (CIA) endise juhi John Brennani ligipääsuloa salastatud infole, teatas kolmapäeval Valge Maja.

Valge Maja tõi peamise põhjusena välja Brennani käitumise, mille liigitas ebastabiilseks. Brennan on tuntud Trumpi administratsiooni terava kritiseerimise poolest.

"Ajalooliselt säilib endistel luure- ja korrakaitseagentuuride juhtidel ligipääs salastatud informatsioonile ka pärast ametist lahkumist, et nad saaksid konsulteerida enda järglastega, kuid mister Brennani puhul kaalub risk tema ebastabiilse käitumisega seoses kasu üle," vahendas Trumpi sõnu Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders.

USA president ähvardas juba möödunud kuul, et kaalub kuuelt endiselt kõrgelt julgeolekuametnikult salastatud informatsioonile juurdepääsuloa äravõtmist, kuna nad on kritiseerinud tema administratsiooni.

Sanders teavitas juulil lõpupäevil, et president "uurib mehhanisme", jätmaks sellest loast ilma Luure Keskagentuuri (CIA) endine direktor Brennan ja veel viis isikut, kes on olnud kõige tundlikumatel ametikohtadel valitsuses - endine Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor James Comey, riikliku luureameti endine direktor James Clapper, endine CIA direktor Michael Hayden, endine riiklik julgeolekunõunik Susan Rice ning endine FBI asedirektor Andrew McCabe.

Sanders süüdistas neid salastatud teabele juurdepääsulubade politiseerimises "alusetute süüdistuste" esitamisega nagu oleks Trumpi administratsioonil olnud kohatuid kontakte Venemaaga või olnud mõjutatud Venemaast.

"Fakt, et need juurdepääsulubadega inimesed on esitanud neid alusetuid süüdistusi, annab kohatu legitiimsuse süüdistustele, millel pole tõendeid," sõnas Sanders.

Esindajatekoja luurekomitee kõrge liige, California demokraat Adam Schiff märkis, et "juurdepääsulubade politiseerimine vastulöögi andmiseks endistele riikliku julgeoleku ametnikele, kes kritiseerivad presidenti, looks uue kohutava pretsedendi".

Ähvardus jätta endised kõrged julgeolekuametnikud ilma juurdepääsust salastatud informatsioonile tähistas eskaleerumist presidendi sõjas USA luurekogukonna liikmete vastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles