Brennan on mures, et Trump ületab võimupiire

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

USA Luure Keskagentuuri (CIA) endine direktor John Brennan süüdistas president Donald Trumpi poliitiliselt motiveeritud püüetes piirata sõnavabadust pärast seda, kui riigipea olid tühistanud tema ligipääsu salastatud infole. Tavapäraselt on sellised loatähed eluaegsed.

«See samm on osa härra Trumpi laiemast püüdest vaigistada sõnavabadust ja karistada kriitikuid,» ütles CIA endine direktor. «See peaks kõiki ameeriklasi, sealhulgas elukutselisi luuretöötajaid, tõsiselt muretsema panema oma arvamuse väljaütlemise hinna kohta. Minu põhimõtted on väärt palju rohkem kui load. Ma ei anna järele.»

Usutuluses telekanalile MSNBC, kus ta töötab analüütikuna, ütles Brennan: «Kui härra Trump usub, et see viib minu kadumiseni või vaikimiseni, eksib ta rängalt.»

Endine CIA direktor John Brennan annab parlamendi luurekomiteele tunnistust Venemaa sekkumisest 2016. aasta presidendivalimistesse.
Endine CIA direktor John Brennan annab parlamendi luurekomiteele tunnistust Venemaa sekkumisest 2016. aasta presidendivalimistesse. Foto: SAUL LOEB / AFP

Kõigest paar tundi enne Trumpi otsuse teatavaks tegemist süüdistas CIA endine juht vabariiklasest presidenti suutmatuses vastata sündsuse, tsiviliseerituse ja moraalikindluse miinimumstandarditele.

«Riigireeturist Trump»

Trumpi ja Vene presidendi Vladimir Putini kohtumise järel juulis ütles Brennan, et USA presidendi esinemine ei olnud midagi vähemat riigireetmisest.

Valge Maja tõi otsuse peamise põhjusena välja Brennani käitumise, mille liigitas ebastabiilseks. Brennan on tuntud Trumpi administratsiooni terava kritiseerimise poolest.

Valge maja kõneisik Sarah Huckabee Sanders pressikonverentsil, kus ta andis teada, et John Brennanilt on võetud riigisaladuse luba.
Valge maja kõneisik Sarah Huckabee Sanders pressikonverentsil, kus ta andis teada, et John Brennanilt on võetud riigisaladuse luba. Foto: RSSIL / Ron Sachs - CNP / MEGA

«Ajalooliselt säilib endistel luure- ja korrakaitseagentuuride juhtidel ligipääs salastatud informatsioonile ka pärast ametist lahkumist, et nad saaksid konsulteerida enda järglastega, kuid härra Brennani puhul kaalub risk tema ebastabiilse käitumisega seoses kasu üle,» vahendas Trumpi sõnu Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders.

Trump nimetas hiljem Brennanit säutsus riigi häbiplekiks.

Endised tippametnikud sarjavad Trumpi

Endine demokraadist välisminister John Kerry süüdistas Trumpi väiklase poliitika patriotismist ja rahvuslikust julgeolekust ettepoole seadmises. «Sellist banaanivabariiki meenutavat käitumist võiks oodata sellistes riikides, kuhu välisministeerium manitseb ameeriklasi mitte reisima, mitte Ühendriikides,» lausus ta.

Rahvusliku julgeoleku küsimustega tegelev advokaat Brad Moss ütles, et pole kindel, kas Trump saab ligipääsu riigisaladusele piirata nendel alustel, mille esitas Valge Maja.

Pildil on kujutatud kaheksat isikut, kellelt president Trump kaalub ära võtta ligipääsuluba salastatud infole. 
Ülemine rida vasakult: endine CIA direktor Michael Hayden, endine FBI direktor James Comey, endine FBI tegevdirektor Andrew McCabe ja endine julgeolekunõunik Susan Rice. Alumine rida vasakult: endine FBI asedirektor Peter Strzok, endine FBI advokaat Lisa Page, endine asepeaprokurör Sally Yates ja endine Riikliku Luureameti direktor James Clapper.
Pildil on kujutatud kaheksat isikut, kellelt president Trump kaalub ära võtta ligipääsuluba salastatud infole.  Ülemine rida vasakult: endine CIA direktor Michael Hayden, endine FBI direktor James Comey, endine FBI tegevdirektor Andrew McCabe ja endine julgeolekunõunik Susan Rice. Alumine rida vasakult: endine FBI asedirektor Peter Strzok, endine FBI advokaat Lisa Page, endine asepeaprokurör Sally Yates ja endine Riikliku Luureameti direktor James Clapper. Foto: / AP

Sanders teavitas juulil lõpupäevil, et president uurib mehhanisme, jätmaks ligipääsust salastatud infole ilma Brennan ja veel viis isikut, kes on olnud kõige tundlikumatel ametikohtadel valitsuses. Nendeks on endine Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor James Comey, Riikliku Luureameti (DNI) endine direktor James Clapper, endine CIA direktor Michael Hayden, endine rahvuslik julgeolekunõunik Susan Rice ning endine FBI asedirektor Andrew McCabe.

Kolmapäeval teatas Valge Maja, et Brennani saatus võib ees oodata veel kaheksat endist julgeolekuametnikku.

Vastuseks presidendi plaanidele ütles Hayden, et Trumpi ähvardusel pole mingit mõju sellele, mida ma mõtlen või kirjutan. Hiljem ütles ta televõrgule CNN, et tundub justkui, et nad tahaks meilt vaikimisi allkirja mittehalvustamise leppele.

Comey teatas avalduses, et ligipääsuluba salastatud infole ei tohiks kasutada etturina väiklases poliitilises mängus. Samuti on tema sõnul Brennan pühendunud riigiteenistuja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles