USA meedia: VABA AJAKIRJANDUS VAJAB SIND (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boston Globe logo.
Boston Globe logo. Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP / Scanpix

USA uudistemeedia andis täna juhtkirjades avalöögi kampaaniale, millega kutsutakse üles kaitsma vaba meediat. 

«Täna on meil Ühendriikides president, kes on loonud mantra, et meedia liikmed, kes praeguse USA administratsiooni poliitikat valjuhäälselt ei toeta, on rahvavaenlased,» seisis Globe'i neljapäevases juhtkirjas.

«See on üks paljudest valedest, mille president on välja heitnud, üsnagi nagu vanaaegne šarlatan, kes viskab lootusrikka rahva peale «võlu»-tolmu või -vett,» lisatakse juhtkirjas pealkirjaga «Ajakirjanikud ei ole vaenlased».

Trumpi avaldused meedia aadressil julgustavad diktaatoreid nagu Vene president Vladimir Putin ja Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan kohtlema ajakirjanikke vaenlastena, kirjutas Globe.

New York Times, üks Trumpi rünnakute sagedasemaid sihtmärke, avaldas lühikese juhtkirja hiigelsuure trükitähtedes pealkirjaga «VABA AJAKIRJANDUS VAJAB SIND». See sisaldab avaldust, et inimestel on õigus kritiseerida ajakirjandust, kui see midagi valesti teeb.

«Aga väita, et tõed, mis sulle ei meeldi, on libauudised, on demokraatia vereringe jaoks ohtlik. Ja seda on ka ajakirjanike rahvavaenlasteks nimetamine, punkt,» lisab Times.

Kansas City Stari juhtkiri tõi välja, et Donald Trumpi sõnasõda ajakirjanike vastu ja nende nimetamine Ameerika rahva vaenlasteks on seda ohtlikum, et tegu on süsteemsete käikudega. "Nii kutsusid natsid juute. Nii märgiti Jossif Stalini vaenlased hukule."

"Iga reporter, kes on kajastanud Trumpi kampaaniakoosolekut, teab seda kraapivat tunnet kurgus, mis tekib sellel rituaalsel hetkel, kui ta [Trump] suunab rahva tähelepanu ajakirjanikele. Paljud neist ei seisa enam sellel põhjusel pressialas," jätkab Kansas City Star.

Üle riigi ühinesid kampaaniaga arvukad ajalehed, kaitstes oma kohta ühiskonnas, mis ulatub tõe päevavalgele toomisest lihtsalt inimeste aja säästmiseni.

«Praktilisel tasandil istume meie, ajakirjanikud tüütutel valitsusistungitel, uurime välja koolide rahastamise skeeme, et teie ei peaks seda tegema,» kirjutas Arizona Daily Star.

Sotsiaalmeedias aga lasti ringlema teemaviide #NotTheEnemy, mille järgi ei ole ajakirjanikud ühiskonna vaenlased.

Ajakirjanike kaitsmise komitee toob välja kaardi, millel on välja toodud 2018. aasta jooksul info edastamise eest oma elu andnud ajakirjanikud. Kurva tõdemusena on edetabeli kolmas koht vaenukollete Afganistani ja Süüria kõrval Ühendriikidel.

Seal hukkusid neli ajakirjanikku, kui püssimees avas tule kohaliku ajalehe toimetuses Annapolises.  

Twitteri kasutaja Timothy Jacobsen aga argumenteeris, et USA rajajad kehtestasid ajakirjandusvabaduse, sest pressi ülesanne on teenida valitsetavaid, mitte valitsejaid. 

Samuti loodi Trumpi tegevust kujutavaid karikatuure.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles