Itaalia palus Maltal võtta vastu veel migrante

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid laevaga teel.
Migrandid laevaga teel. Foto: SCANPIX

Itaalia palus Maltal vastu võtta osa 170 päästetud migrandist, ütles siseminister Matteo Salvini neljapäeval, päev pärast seda, kui alus veel 141 päästetuga Euroopa Liidu partneritega sõlmitud leppe kohaselt saarel randus.

Salvini sõnul märgati migrante esmalt vetes, mis on Malta otsingu-  ja päästemissioonide vastutusalas, kuid Malta laev ei osutanud pärast lähenemist neile mingit abi.

Selle asemele «eskortisid maltalased migrandilaeva Itaalia vete suunas ning Itaalia merepiirivalve alus korjas migrandid peale, teavitamata eelnevalt oma siseministeeriumi ja seda ajal, mil nad olid endiselt Malta vetes», lausus ta.

Parempopulist Salvini, kes on lubanud teha lõpu migrantide piiramatule sissevoolule Itaaliasse, ütles, et ta palus Itaalia alusel võtta ühendust Malta võimudega, et saada luba siseneda mõnda selle sadamasse.

«Olles mõne viimase aastaga vastu võtnud umbes 700 000 migranti, on Itaalia minu arvates oma kohustuse -- ja ka teiste oma-- täitnud,» lisas ta.

Sajad tuhanded Aafrikast ja Lähis-Idast pärit migrandid on saabunud Euroopasse üle Vahemere kipakatel paatidel, mida opereerivad hoolimatud inimsmugeldajad.

Sisserände eesliinil olevad Itaalia ja Kreeka on palunud oma Euroopa Liidu partnereid teha rohkem probleemi lahendamiseks.

Kolmapäeval sildus Prantsuse vabaühenduse laev Aquarius 141 migrandiga pardal Maltal, kui Prantsusmaa, Saksamaa, Luksemburg, Portugal, Hispaania ja Itaalia olid nõustunud vastu võtma osa neist ning veel 114-st, kes saabusid esmaspäeval.

Nii Malta kui Itaalia olid eelnevalt keeldunud Aquariust oma sadamaisse lubamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles